Σελίδες

9.10.17

"Το μυστικό της Γρηγορίας" - Πρόταση βιβλίου για παιδιά!

Έχετε συναντήσει στην ζωή σας ανθρώπους οι οποίοι, θα κάνουν τα πάντα -κυριολεκτικά τα πάντα- προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, αδιαφορώντας αν πληγώνουν τους γύρω τους; Είμαι σίγουρη ότι έχετε! Πως μιλάμε όμως για το γεγονός αυτό στα παιδιά? Πως τους εξηγούμε τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές? Πως τα διδάσκουμε ότι το θεμιτό είναι να αγωνιζόμαστε γι αυτά που θέλουμε αλλά πάντα σεβόμενοι τις ελευθερίες και τις επιθυμίες των άλλων? Με αγάπη και σεβασμό, κυνηγάμε μεν τα όνειρά μας αλλά ποτέ ποτέ θίγοντας ή πληγώνοντας τους γύρω μας! 

Σε αυτό μας το έργο έρχεται να μας βοηθήσει το παιδικό παραμύθι "Το μυστικό της Γρηγορίας" της συγγραφέως Παρασκευής Λουκά από τις Εκδόσεις iWrite!Η υπόθεση:

Η Γρηγορία είναι μια χελώνα που μαζί με άλλα ζώα, ζει στο κτήμα του Στέφανου και των γονιών του! Τα πάντα είναι υπό έλεγχο και η Γρηγορία μοιάζει να είναι ο αρχηγός του αγροκτήματος! Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του Στέφανου, εμφανίζεται στο αγρόκτημα ένα άλογο, ο Αυγουστής! Η Γρηγορία έχει ακούσει εδώ και μέρες τον Στέφανο να ζητάει ένα άλογο για τα γενέθλιά του και να το που τώρα στέκεται μπροστά της κερδίζοντας την αμέριστη προσοχή και αφοσίωση του Στέφανου! Βλέποντας αυτά η Γρηγορία δεν χάνει καιρό! Επιστρατεύοντας τον Σπύρο, τον φίλο της βάτραχο, θα κάνει τα πάντα -θεμιτά και αθέμιτα- προκειμένου να διώξει τον νέο τετράποδο φίλου του Στέφανου και να τον έχει ολόδικο της! Θα τα καταφέρει άραγε; Θα καταφέρει να κάνει τόσο ανυπόφορη της ζωή του Αυγουστή -του αλόγου- ώστε να τον αναγκάσει να φύγει και ο Στέφανος να είναι και πάλι μόνο δικός της? 
Ερχόμενη σε επικοινωνία με την συγγραφέα του βιβλίου, κα Παρασκευή Λουκά, το πρώτο πράγμα που την ρώτησα είναι πως εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο παραμύθι. Ποιες αξίες ήταν αυτές που ήθελε να μεταφέρει με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά? Σας παραθέτω αυτούσια την απάντησή της: "Πάντα είχα μια αγάπη για τα παιδικά βιβλία και για τα ίδια τα παιδιά! Η ιστορία της Γρηγορίας προέκυψε πριν 2 χρόνια! Ήθελα να περάσω το νόημα της αγάπης μέσα από την ιστορία της Γρηγορίας και του Αυγουστή! Μέσα από "Το μυστικό της Γρηγορίας" καταλαβαίνουμε πως αν υπάρχει αγάπη στην ζωή μας και σε συνδυασμό με την αληθινή φιλία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στην ζωή! Ναι είναι αλήθεια! η αγάπη κάνει θαύματα και είναι μαγική!" 
Η Παρασκευή Λουκά μας αποκάλυψε ότι ετοιμάζει ήδη το επόμενο βιβλίο της, στο οποίο θα πραγματεύεται ένα εντελώς διαφορετικό θέμα!
Η δική μου άποψη:

Το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματεύεται πάρα πολλές έννοιες και αξίες ταυτοχρόνως! Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και αυτό διότι σε κάθε ηλικία το κάθε παιδί μπορεί να αντιληφθεί και διαφορετικά πράγματα! Έτσι, διαβάζοντάς το σε ένα 4χρονο (στον γιο μου) μπορεί να καταλάβει ότι τα όσα έκανε η Γρηγορία δεν ήταν σωστά, διαβάζοντας το σε ένα 6χρονο (στην κόρη μου) καταλαβαίνει ότι, πέρα από το ότι τα όσα έκανε η Γρηγορία δεν ήταν σωστά, ότι πάντα μα πάντα οι κακές πράξεις μόνο κακό φέρνουν και μάλιστα όχι στους άλλους, αλλά σε αυτούς που τις σκαρώνουν!

Κατά την προσωπική μου άποψη, το παραμύθι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να μιλήσουμε στα παιδιά για πληθώρα θεμάτων. Καταρχήν, ξεκινάμε με την έννοια της ζήλιας: η Γρηγορία με το που ήρθε στο αγρόκτημα ο Αυγουστής, ένιωσε ζήλια και αυτή η ζήλια την οδήγησε σε ότι κακό και αν σκαρφίστηκε! Έπειτα ένιωσε φόβο, φόβο ότι θα χάσει τον Στέφανο, και αυτός ο φόβος προήλθε από ένα άλλο δυσάρεστο γεγονός που της είχε συμβεί: την εγκατάλειψη! Φοβήθηκε ότι θα ξαναμείνει μόνη της όπως της είχε συμβεί στο παρελθόν, και ο φόβος αυτός την οδήγησε στο να βγάλει έξω τον κακό της εαυτό και ουσιαστικά να κάνει bullying στον νέο κάτοικο του αγροκτήματος. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού στο οποίο διαβάζουμε το παραμύθι, μπορούμε να επιλέξουμε τις έννοιες και τον βαθμό τον οποίο θα τις αναλύσουμε. Γεγονός πάντως είναι, πως η ζήλια και ο φόβος -οποιοσδήποτε φόβος, εν προκειμένω της εγκατάλειψης- ώθησαν την Γρηγορία σε πράξεις bullying εναντίον κάποιου άλλου που στα δικά της μάτια φάνταζε εχθρός. 
Και τώρα έρχεται η σειρά του Αυγουστή, του δέκτη όλων αυτών των απαράδεκτων συμπεριφορών. Ο Αυγουστής, αν και παθαίνει τόσα πράγματα εξαιτίας της, όταν βλέπει την Γρηγορία σε ανάγκη, δρα με αγάπη και συμπόνοια. Δεν αντιδικεί, δεν εκδικείται! Αντίθετα, με τον τρόπο και την στάση του της δίνει ένα ηχηρό χαστούκι χωρίς καν να την ακουμπήσει. Της μαθαίνει έμπρακτα ότι υπάρχει η αγάπη, η συμπόνοια προς τον συνάνθρωπο αλλά και η συγχώρεση! Και δεν στέκεται μόνο εκεί αλλά παρά τα όσα έπαθε της προσφέρει απλόχερα την φιλία του! Και τότε η Γρηγορία, που στο μεταξύ έχει καταλάβει το λάθος της, μετανοεί πικρά για την συμπεριφορά της!

Στα συν του βιβλίου, η απόδοση ανθρωπίνων ονομάτων στα ζώα! Θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ πετυχημένο τέχνασμα εκ μέρους της συγγραφέως καθώς με τον τρόπο αυτό, η χελώνα, το άλογο, η ψευδή κοτούλα και ο βάτραχος προσωποποιούνται κάνοντας την σύνδεση των εννοιών με τον πραγματικό κόσμο ακόμη πιο εύκολη!
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Παρασκευή Λουκά γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Μαλισίνα Φθιώτιδος. Σπούδασε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Ηρακλείου ενώ σαν φοιτήτρια εργαζόταν σε παιδότοπους. Από μικρή της άρεσε να αλλάζει τις ιστορίες και να τις φτιάχνει όπως ήθελε η ίδια! Κάπως έτσι, ανακάλυψε την αγάπη της για την συγγραφή και συγκεκριμένα την συγγραφή παιδικών βιβλίων. 2 σχόλια:

  1. Η Γρηγορία όταν έλαβα αγάπη από τον Αυγουστή, μετάνιωσε για τα λάθη της. Δυστυχώς στην πραγματική ζωή η συμπεριφορά του Αυγουστή μπορεί να εκληφθεί από τη Γρηγορία ως σημάδι αδυναμίας. Όπως και να'χει όμως, το βιβλίο αυτό φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και συμφωνώ μαζί σου, Μάχη μου, ότι απευθύνεται σε όλους, όχι μόνον στα παιδιά. Θα ήθελα να το διαβάσω. Ευχαριστώ για την πρόταση, φίλη μου. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς συμβαίνει και αυτό στην πραγματική ζωή, όπως ακριβώς το είπες!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...