21.7.17

"Το Σοφάκι και ο Ντο" θα σε βοηθήσουν να διδάξεις το παιδί σου αγάπη και δοτικότητα!

Χτες το πρωί, φεύγοντας από το σπίτι να πάω στην δουλειά, αντίκρισα ένα αποτρόπαιο θέαμα: ένα γατάκι σκοτωμένο -προφανώς από αυτοκίνητο- ακριβώς έξω από την αυλόπορτά μας. Δυστυχώς το ίδιο θέαμα είδαν και τα παιδιά, λίγο αργότερα, όταν βγήκαν με τους παππούδες να πάνε στην παιδική χαρά. Ο παππούς περιμάζεψε το άτυχο γατάκι -με γυμνά χέρια όπως επέμεναν να λένε και να ξαναλένε τα μικρά μου- και βοήθησε τα παιδιά να το θάψουν. Γυρίζοντας λοιπόν από την δουλειά, στο καθιερωμένο μας μεσημεριανό κους κους, τα παιδιά άρχισαν να εκτοξεύουν ερωτήσεις: γιατί μαμά το σκότωσαν, γιατί δεν πρόσεχαν, θα κλαίει η μαμά του τώρα?

Τα παιδιά μου έχουν έρθει από πολύ νωρίς σε επαφή με ζωάκια. Αν και επιμένω να μην θέλω να έχουμε ζωάκι μέσα στο σπίτι (το θεωρώ βασανιστικό για ένα ζώο να περιορίζεται σε ένα μικρό σπίτι), παρόλα αυτά στο οίκημα υπάρχει η Ζαϊρα, ένα κατάλευκο πιτ μπουλ, "παιδί" του αδερφού μου, και ο Mickey, ένας αδέσποτος γάτος που περιμαζέψαμε. Παλιότερα, η Κατερίνα είχε και ένα χελωνάκι το οποίο δυστυχώς μας άφησε, γεννώντας πολλά ερωτηματικά και θλίψη στην μικρή. Έκτοτε, δεν αγοράσαμε άλλο ζωάκι για μέσα στο σπίτι, αν και τα παιδιά επιμένουν πολύ.

Καθόλη την μεσημεριανή μας συζήτηση τα μικρά έρχονταν και ξαναέρχονταν στο θέμα του άτυχου γατιού και τους φαινόταν αδιανόητο πως κάποιος μπορεί να είναι τόσο απρόσεκτος και ασυνείδητος. Ζήτησαν τότε να ξαναδιαβάσουμε το παραμύθι "Το Σοφάκι και ο Ντο" το οποίο έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα τους!Στο συγκεκριμένο παραμύθι, πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Σοφία, το Σοφάκι, η οποία όπως και πολλά παιδάκια, θέλει να έχει ένα ζωάκι, έναν τετράποδο δικό της φίλο που θα παίζουν μαζί. Όμως η μαμά όλο αποφεύγει το θέμα και έτσι το Σοφάκι αρχίζει να ονειρεύεται τον Ντο, έναν μικρό μαλλιαρό σκύλο ο  οποίος, μέσα στα όνειρά της, την μαθαίνει τόσα πράγματα! Τι θα γίνει τελικά? θα αποκτήσει το Σοφάκι τον τετράποδο φίλο που τόσο επιθυμεί ή θα περιοριστεί να ονειρεύεται τον Ντο? Μήπως τελικά ο Ντο φροντίσει να βρει το Σοφάκι τον φίλο που τόσο ποθεί? Με μια πρώτη ανάγνωση, θεωρείς ότι το βιβλίο είναι εδώ για να βοηθήσει τον γονιό να εμφυσήσει στα παιδιά αγάπη για τα ζώα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το νόημα του βιβλίου! Μέσα από τις γραμμές του ξεπηδούν και άλλα, πιο ουσιώδη μηνύματα και αξίες. Αποδοχή, αγάπη, αφοσίωση, υπευθυνότητα, δοτικότητα-προσφορά, συντροφικότητα.


Αποδοχή κάτι διαφορετικού από τον εαυτό μας, κάτι διαφορετικού από το είδος μας. 
Αγάπη προς πλάσματα διαφορετικά από εμάς με τα οποία δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε σε γλωσσικό επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει μια άρρηκτη επικοινωνία, πολλές φορές πιο ξεκάθαρη και από την λεκτική.
Αφοσίωση σε ένα πλάσμα πέρα από τον εαυτό μας, το οποίο θεωρούμε ισότιμο και σεβόμαστε τις ανάγκες του.
Υπευθυνότητα γιατί η υιοθέτηση ενός ζώου, δεν είναι κάτι της στιγμής, είναι μια μακροχρόνια δέσμευση που πρέπει να παρακινείται από αγάπη.
Δοτικότητα-προσφορά χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα, χωρίς να γίνεται από συμφέρον, παρά μόνο μέσα από την καρδιά. 
Συντροφικότητα γιατί τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, πόσο μάλλον των παιδιών! Γιατί τα ζώα όπως και τα παιδιά, είναι άδολα, αθώα, χωρίς υπολογισμούς και πράξεις συμφερόντων!


Αφού διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε το παραμύθι, και αφού ακούσαμε την αφήγησή του από την φωνή της Μαρίας Μπεκατώρου,  τα παιδιά ζήτησαν και πάλι ένα ζωάκι. Μάλιστα αυτή τη φορά ζήτησαν να πάρουν από ένα ζωάκι το καθένα! Τους εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και ότι ίσως να μπορέσουμε να πάρουμε ένα ζωάκι και για τα δυο, αλλά θα αναλάβουν να το φροντίζουν εξ ολοκλήρου και θα είναι υπεύθυνα γι αυτό. Συμφωνήσαμε να πάρουμε ένα ζωάκι, να τους δείξω τις πρώτες μέρες πως να το φροντίζουν και μετά να αναλάβουν τα ίδια την φροντίδα του. Και κάπως έτσι, χωρίς να το καταλάβω καλά καλά, όχι απλά συμφώνησα αλλά και δεσμεύτηκα ότι μετά τις διακοπές θα έχουν το δικό τους ζωάκι μέσα στο σπίτι! 


Πληροφορίες για το βιβλίο:


"Το Σοφάκι και ο Ντο" είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Κατρίνας Τσάνταλη και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών.  
Την υπέροχη εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Κώστας Θεοχάρης ενώ η κυκλοφορία του γίνεται από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 
Επίσης, μέσω QR Code που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο, μπορείτε να ακούσετε με τα παιδιά σας την αφήγησή του από την Μαρία Μπεκατώρου σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου.

Μπορείτε, τέλος, να παραγγείλετε ηλεκτρονικά το βιβλίο, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...