21.2.17

''Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα'' και ''Είναι δικό μου'':Παρουσίαση και Διαγωνισμός

ΕΛΗΞΕ!
Είχαμε 66 έγκυρες συμμετοχές στον διαγωνισμό! Η κλήρωση έγινε μέσω του random.org και τυχερή αναδείχτηκε η συμμετοχή με το νούμερο 28:


που αντιστοιχεί στο όνομα:Η τυχερή θα ενημερωθεί από εμένα για την παραλαβή του βιβλίου που δήλωσε. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί εντός 3 ημερών, η κλήρωση θα επαναληφθεί για την ανάδειξη νέου νικητή!
Σας ευχαριστώ θερμά για τις συμμετοχές σας!Ο μαχαραγιός βρίσκεται στην ηλικία των 3,5 ετών και αν -όσοι έχετε παιδιά γύρω στα 2- νομίζετε ότι περνάτε επώδυνα τα terrible twos, που να φτάσετε και στα horrible threes! Τα θέλει όλα δικά του, δυσκολεύεται πολύ στο να μάθει να μοιράζεται, νομίζει ότι είναι μεγάλος και έχει πάντα δίκιο ενώ σχεδόν πάντα τις δικές του αταξίες προσπαθεί να τις φορτώσει αλλού λέγοντας απλά ''δεν το έκανα εγώ''! Το δε μεγαλύτερο μαρτύριο είναι όταν βρεθούμε σε super market ή πολυκατάστημα! Δεν γίνεται να φύγουμε δίχως να αγοράσουμε το εκατομμυριοστό αυτοκινητάκι!
Δεν φαντάζεστε την ανακούφιση αλλά και την ελπίδα μου όταν είδα τα παιδικά βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία του, ''Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα" και "Είναι δικό μου'' από την σειρά ''Ο μικρός φιλόσοφος'' των Εκδόσεων Μεταίχμιο! Γενικά όλη η σειρά ''Ο μικρός φιλόσοφος" πραγματεύεται  με απλό και κατανοητό τρόπο και μέσα από ιστορίες-παραδείγματα, έννοιες και καταστάσεις που αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ γονέα και παιδιού! Με πρωταγωνιστή τον μικρό Πίκολο και μέσα από τα καμώματα και τις ανησυχίες του, η σειρά φιλοδοξεί τόσο να διδάξει τον μικρό αναγνώστη και να του περάσει μηνύματα όσο και να βοηθήσει τον γονιό και τον εκπαιδευτικό στον ρόλο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης που καλείται να διαδραματίσει. Και εδώ έγκειται η πρωτοτυπία της σειράς: δεν αναφέρεται μόνο στο παιδί αλλά αποτελεί ένα δημιουργικό βοήθημα για τον γονέα και τον εκπαιδευτικό. Για τον λόγο αυτό, μετά το πέρας της ιστορίας  κάθε βιβλίου υπάρχει μια σελίδα υπό τον τίτλο ''Μικρή δόση φιλοσοφίας για γονείς και εκπαιδευτικούς'' όπου αναλύεται το πρόβλημα που περιγράφεται στην ιστορία και δίνονται οι έννοιες που καλό είναι να συζητηθούν με τα παιδιά προκειμένου να κατανοήσουν την κατάσταση. Μετά από αυτή την συζήτηση που θα γίνει μεταξύ γονιού/εκπαιδευτικού και παιδιού, ακολουθούν σελίδες υπό τους τίτλους ''Η φιλοσοφία με ερωτήσεις" και "Εργαστήρι για να μάθεις περισσότερα" όπου το παιδί μέσα από ερωτήσεις-κλειδιά αλλά και παιχνίδι, ενστερνίζεται ακόμη καλύτερα τις έννοιες που έχουν περιγραφεί στην ιστορία και συζητηθεί με τον γονιό/εκπαιδευτικό! 

Τα βιβλία της σειράς που επέλεξα εγώ για τον μαχαραγιό είναι:

"Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα"Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν γονείς με τον μαχαραγιό είναι ότι ζητάει συνέχεια, παντού και τα πάντα. Δεν γίνεται να πάμε στο super market ή σε κάποιο κατάστημα και να μην απαιτήσει να πάρει αυτό, εκείνο, το άλλο! Και τονίζω το ''απαιτήσει'' γιατί δεν είναι απλά ότι ζητάει κάτι και τέλος. Αν δεν του κάνεις το χατήρι, θα φωνάξει, θα κλάψει, θα χτυπηθεί, τα πάντα προκειμένου να περάσει το δικό του. Φυσικά εμείς σαν γονείς προσπαθούμε να μην μάθουμε το παιδί μας στον καταναλωτισμό αφενός και αφετέρου (και σημαντικότατο) να μην συνδέει στο μικρό του μυαλουδάκι την ευτυχία/την χαρά με την απόκτηση υλικών αγαθών. Τόσο απλό να το γράψεις, τόσο δύσκολο να το πετύχεις όμως! Το βιβλίο "Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα" διαπραγματεύεται ακριβώς αυτό: την έμφυτη επιθυμία του παιδιού που τα θέλει όλα, άκριτα και αβασάνιστα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα ''θέλω'' της στιγμής, να αποκτήσει κάτι έτσι για την κτήση και όχι γιατί το χρειάζεται. Ο μικρός Πίκολο πηγαίνει με την μητέρα του στο super market όπου βλέπει μια κόκκινη μοτοσικλέτα και επιμένει εντόνως να την αποκτήσει παρά τα λογικά επιχειρήματα της μητέρας. Πως θα τον πείσει η μητέρα ότι δεν χρειάζεται μια μοτοσικλέτα ακόμη? Πως θα τον κάνει να καταλάβει σε αυτή την τρυφερή ηλικία που βρίσκεται ότι η ευτυχία και η χαρά δεν έρχονται μέσα από την απόκτηση υλικών πραγμάτων αλλά μέσα από πιο ουσιαστικά πράγματα? Και κοίτα να δεις τι περίεργο πράγμα, αυτά τα super market γιατί δεν έχουν μαζεμένα σε ένα σημείο όλα τα απαραίτητα προϊόντα του νοικοκυριού αλλά διασκορπισμένα αναγκάζοντας σε να περάσεις από όλα τα σημεία στα οποία έχουν φροντίσει να προβάλουν και μάλιστα στο ύψος των παιδιών προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε αλλά μας τραβάνε το μάτι? 

"Είναι δικό μου"Σίγουρα θα έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου το παιδί -δικό σας ή όχι- δεν δέχεται να μοιραστεί τα πράγματά του ή επιμένει να πάρει κάτι μαζί του ακόμη και αν δεν του ανήκει. Σαν μαμά πόσες και πόσες φορές δεν έχω ακούσει την φράση ''είναι δικό μου'' και από τα δυο μου παιδιά. Και πόσο δύσκολο είναι εκείνη την στιγμή να πείσεις το παιδί να μάθει να μοιράζεται ή να του διδάξεις την αρμονική συμβίωση και συναναστροφή με τους άλλους.


Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται να μας βοηθήσει το βιβλίο "Είναι δικό μου". Ο μικρός μας πρωταγωνιστής, ο Πίκολο, είναι καλεσμένος στο σπίτι του φίλου του για να παίξουν. Όμως ο φίλος του δεν τον αφήνει να αγγίξει τίποτα γιατί θεωρεί ότι όλα είναι δικά του και δεν θέλει να τα μοιραστεί, με αποτέλεσμα ο Πίκολο να κάθεται χωρίς να ξέρει τι να κάνει. Και εκεί που το playdate φαινόταν ότι θα ήταν διασκεδαστικό, να που τώρα ο Πίκολο δεν φαίνεται να διασκεδάζει και τόσο! Ακόμη και την μπανάνα που τους έδωσε για κολατσιό η μαμά, πήρε από τον Πίκολο ο φίλος του αλλά κοίτα να δεις που μια μπανάνα τελικά μπορεί να φέρει τις ισορροπίες! 
Στο τέλος και των δυο ιστοριών ακολουθεί το ''Εργαστήρι για να μάθεις περισσότερα" αλλά και η "Φιλοσοφία με ερωτήσεις" που αναφέραμε ανωτέρω.Συγγραφέας και των δυο βιβλίων είναι ο Μισέλ Πικμάλ, εκπαιδευτικός και ο ίδιος που αν και δεν εργάζεται πια, καταφέρνει μέσα από τα βιβλία του όπου με γλώσσα απλή και κατανοητή, κατάλληλη για ηλικίες παιδιών 4-6 ετών, να συνεχίζει την διδαχή και το εκπαιδευτικό έργο του. Περισσότερα για τον συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.michelpiquemal.com/
Η όμορφη εικονογράφηση που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κάθε σελίδας έγινε από τον Τομά Μπαάς, άλλες δημιουργίες του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.lesagentsassocies.org/#/auteurs/illustrateurs/B/thomas_baas/

Η σειρά "Ο μικρός φιλόσοφος" περιλαμβάνει και άλλους τίτλους βιβλίων όπως: "Δεν το έκανα εγώ", "Αου, πονάω", "Είναι άδικο", "Μα είμαι πια μεγάλος" κλπ.

Δ ι α γ ω ν ι σ μ ό ς

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο χαρίζουν σε έναν τυχερό αναγνώστη του blog, ένα αντίτυπο που ο ίδιος θα επιλέξει μεταξύ των ανωτέρω δυο παιδικών βιβλίων της σειράς "Ο μικρός φιλόσοφος". Για να διεκδικήσετε το αντίτυπο ολοκληρώστε τα παρακάτω βήματα:

1. Κοινοποίηση της φωτογραφίας του διαγωνισμού που θα βρείτε καρφιτσωμένη εδώ!

2. Like στις σελίδες Εκδόσεις Μεταίχμιο και Momma's daily life.3. Συμπληρώστε τα στοιχεία της κάτωθι φόρμας:


Όροι συμμετοχής και διευκρινίσεις διαγωνισμού:

1. Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από Ελλάδα και έγκυρη θεωρείται μια και μόνη συμμετοχή ανά λογαριασμό fb.
2. H κλήρωση θα γίνει μέσω του Random.org και ο νικητής θα ενημερωθεί από εμένα με προσωπικό μήνυμα στο e-mail  ή στον λογαριασμό fb που θα έχει δηλώσει στην φόρμα. Σε περίπτωση που ο νικητής δεν εμφανιστεί εντός 3 ημερών από την αποστολή του μηνύματος, η κλήρωση θα επαναληφθεί για την ανάδειξη νέου νικητή στη θέση του.
3. Αποστολή/Παραλαβή δώρου: 
α) σε περίπτωση που ο νικητής είναι κάτοικος Αττικής η παραλαβή του βιβλίου θα γίνει από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), 
β) σε περίπτωση που ο νικητής είναι κάτοικος επαρχίας η αποστολή του βιβλίου θα γίνει ταχυδρομικώς και τα έξοδα αποστολής βαρύνουν τον δωροθέτη, δηλαδή τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
4. To δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή με άλλο δώρο.

5. Η διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται από δημοσίευσής του ως και 28/02/17.
6. Ο παρών διαγωνισμός θα δημοσιευτεί σε διάφορα sites διαγωνισμών.2 σχόλια:

  1. Υπέροχη και καλογραμμένη σειρά βιβλίων! Επειδή έχουμε την "κόκκινη μοτοσυκλέτα", διάλεξα το άλλο βιβλίο! Καλή μας επιτυχία! Ευχαριστούμε για το διαγωνισμό Μάχη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάποιο βιβλίο που διάβαζα για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορων, ο συγγραφέας για να ενισχύσει την ενσυναισθηση του αναγνώστη/γονεα γράφει:"για αυτή τη συμπεριφορά δε φταίει το παιδί, φταίει το αναπτυσσομενο εγώ του".χαχα
    Πολύ ωραίες προτάσεις βιβλίων! Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...