31.1.17

Διαβάσαμε&Προτείνουμε:Ο πρώτος μου Όμηρος:Οδύσσεια και Μικροχώρα:Μια απίθανη μέρα (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Και κάπου εκεί, μεταξύ ιώσεων και καθαρισμάτων (βλέπε προηγούμενο ποστ) το μόνο που είχαμε δυνάμεις να κάνουμε ήταν να διαβάσουμε αγαπημένα παραμύθια, παλιά αλλά και καινούργια!
Για δυο νέες προσθήκες στην παιδική μας βιβλιοθήκη θα σας μιλήσω σήμερα που πολύ τα λατρέψαμε μικροί και μεγάλοι. Πρόκειται για τα βιβλία: α) "Ο πρώτος μου Όμηρος:Οδύσσεια" από την σειρά "Η πρώτη μου λογοτεχνία", και β) Μικροχώρα:μια απίθανη μέρα, και τα δυο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


1. Ο πρώτος μου Όμηρος:Οδύσσεια

Δεν θα μπορούσα να έχω προγραμματίσει καλύτερο timing για την ανάγνωση αυτού του βιβλίου! Λίγο αφού ξεκίνησαν τα σχολεία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, στο νηπιαγωγείο η δασκάλα μίλησε στα παιδιά για τον Όμηρο και για το έργο του, εμβαθύνοντας περισσότερο στην Οδύσσεια. Έτσι η Κατερίνα ήταν εξοικειωμένη με την ιστορία που διαδραματίζεται στο μεγάλο έπος και η χαρά της που διαβάζαμε αυτό το βιβλίο απερίγραπτη! Με σταματούσε κάθε λίγο και λιγάκι για να μου πει τι θυμόταν από όσα είχαν πει στο σχολείο!


Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πραγματικά υπέροχο και ιδανικό για να εισαγάγει το παιδί στην λογοτεχνία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω. Σε διασκευή της Λ.Σωτηροπούλου, η οποία έχει κάνει πραγματικά εκπληκτική δουλειά, η ιστορία ρέει μέσα από ποιηματάκια που αφενός δεν κουράζουν τον μικρό wanna-be αναγνώστη και αφετέρου είναι εύκολο να τα θυμηθεί λόγω της ομοιοκαταληξίας. Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό που θέλω να πω, σας παραθέτω απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου:

"Την πρώτη μέρα που φυγαν τα πλοία από την Τροία
κακοκαιρία έκανε κι έπιασε τρικυμία,
Την άγκυρά τους έριξαν στην χώρα των Κικόνων
κι αφού την λεηλάτησαν, τρώγαν και πίναν μόνον
Ο Οδυσσέας μάζεψε τους άντρες του να φύγουν
για μέρες έψαχναν στεριά και τρόπο να ξεφύγουν.

Επόμενος προορισμός των Λωτοφάγων χώρα
και οι Λωτοφάγοι τούς κερνούν γλυκούς λωτούς για ώρα.
Μα οι λωτοί ήταν μαγικοί και όποιος δοκιμάζει
ξεχνάει τα πάντα στην στιγμή, και ο Οδυσσέας φωνάζει
να φύγουν από την χώρα αυτή και πίσω να γυρίσουν
κι όλη την νύχτα έψαχναν πού θα αγκυροβολήσουν".

Επιπρόσθετα η υπέροχη εικονογράφηση της Κ.Βερούτσου βοηθάει το παιδί να οπτικοποιήσει ό,τι ακούει κατά την ανάγνωση. Δεν είναι τυχαίο που όταν ζήτησα από την Κατερίνα να μου περιγράψει πως φανταζόταν την θεά Αθηνά, μου έδωσε μια περιγραφή όμοια με την αντίστοιχη εικόνα του βιβλίου. Και φυσικά, κατά απαίτηση της μικρής αγοράσαμε ένα ακόμη αντίτυπο του βιβλίου και το πήγαμε δώρο για να ενισχύσουμε την βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου (το 4ο βιβλίο που δωρίζουμε φέτος στο νηπιαγωγείο κατά απαίτηση της μικρής!).2. Μικροχώρα: μια απίθανη μέρα

Και φυσικά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένο τον μαχαραγιό! Αφού είχαμε νέο βιβλίο για την ταλιμπανούλα, έπρεπε να έχουμε καινούργιο και για τον μαχαραγιό! Δεν ξέρω τι γίνεται στα δικά σας σπίτια, πάντως στο δικό μας δεν νοείται να υπάρχει κάτι νέο (ο,τιδήποτε και αν είναι αυτό) για το ένα παιδί μόνο! Αν συμβεί, πολύ απλά αρχίζει σύρραξη και ''την πληρώνει'' ο ''άμαχος πληθυσμός'' (βλέπε μαμά).

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Για τον μαχαραγιό λοιπόν επιλέξαμε ένα από την σειρά βιβλίων Μικροχώρα της Μάριον Μπιε και συγκεκριμένα το βιβλίο "Μικροχώρα:μια απίθανη μέρα". Η σειρά περιλαμβάνει άλλα δυο βιβλία με τίτλους "Μικροχώρα:ο γύρος του κόσμου" και "Μικροχώρα:οι 4 εποχές". Η σειρά απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας από τριών (3) ετών και σκοπό έχει να βοηθήσει τα μικρά παιδιά στην ανάπτυξη του λόγου τους, της παρατηρητικότητάς τους και της φαντασίας τους!

Εκδόσεις Μεταίχμιο, βιβλία για παιδιά

Μέσα στο πλούσιο σε εικονογράφηση βιβλίο, περιγράφονται πολλές δραστηριότητες  και απευθύνονται ερωτήματα που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την παρατηρητικότητα του. Δεν πρόκειται για ένα απλό παραμύθι ανάγνωσης. Κατά την γνώμη μου πρόκειται για ένα εργαλείο στα χέρια του γονιού-αφηγητή που του προσφέρει πολλές δυνατότητες για περαιτέρω συζήτηση με το παιδί η οποία με την σειρά της βοηθάει το παιδί να εκφραστεί καλύτερα. Στο τέλος του κάθε δισέλιδου υπάρχει και μια προτροπή-ερώτηση για ακόμη περισσότερο διάλογο και ενίσχυση της παρατηρητικότητας. Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναγράφει ότι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, όμως η προσωπική μου παρατήρηση είναι ότι μπορεί να απευθυνθεί και σε μικρότερη ηλικία, ίσως στην αρχή πιο γενικά και όχι διεξοδικά, και στην συνέχεια ο γονιός βαθμιδωτά να εισάγει πιο πολύπλοκες έννοιες μέσω ερωτήσεων που απαιτούν παρατηρητικότητα εκ μέρους του παιδιού για να απαντηθούν.


Με αυτά τα δυο βιβλία, και μερικά ακόμη που θα σας παρουσιάσουμε σε άλλο ποστ, περάσαμε λίγες ευχάριστες στιγμές κατά την περίοδο που ταλαιπωρηθήκαμε με ιώσεις!

4 σχόλια:

 1. εχουμε λατρεια στη μυθολογια και καθετι απο την Αρχαια Ελλαδα...ειδικα στον Ηρακλή! οποτε το πρωτο ειδικα βιβλιο μολις μπηκε στη λιστα μας :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο μικρός μου δεν είναι ακόμη 4 ετών, αλλά από ένα μικρό βιβλιαράκι με την Οδύσσεια που του διάβασα, κατάλαβα ότι του άρεσε η πρώτη επαφή με τη μυθολογία, οπότε η πρόταση αυτή φαίνεται πολύ καλή για κάτι πιο ποιοτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά με εντυπωσίασε αυτό το βιβλίο και όπως έγραψα ήδη και την κόρη μου! Μπράβο τους που μέσα από τα ποιηματάκια κατάφεραν και το έκαναν τόσο προσιτό στα παιδιά!

   Διαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...