7.10.16

Μια τρελή τρελή ΑΒ της Ρ.Μπουμπουρή!

Φέτος η Κατερίνα πάει νηπιαγωγείο! Και με παρότρυνση και της δασκάλας της αρχίσαμε να μαθαίνουμε πιο εντατικά το αλφάβητο. Η δουλειά είχε ξεκινήσει από πέρυσι, και στο σπίτι και στο σχολείο, αλλά όχι εντατικά, με σειρά και καθημερινά. Απλά όποτε είχε όρεξη καθόμασταν και μαθαίναμε γραμματάκια και αριθμούς. Φέτος όμως καθημερινά μαθαίνουμε ένα γραμματάκι και κάνουμε και σχετικές ασκησούλες. Έτσι, άρχισα να ψάχνω τετράδια ασκήσεων αλλά και βιβλία που θα μας βοηθήσουν στον σκοπό μας. Και κάπως έτσι έπεσα πάνω στο παραμύθι Μια τρελή τρελή ΑΒ της Ρ.Μπουμπουρή από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

πρόταση για παιδικό βιβλίο

 Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί μια ωδή στο αλφάβητο! Περιέχει 24+1 ποιηματάκια, ένα για κάθε γραμματάκι και ένα τελευταίο με όλα τα γραμματάκια μαζί!


Μια τρελή τρελή αβ

 Η υπέροχη εικονογράφηση είναι της Χ.Σπυρίδωνος! Δείτε πόσο όμορφα γραφικά έχει!


Παιδικό βιβλίο για το αλφάβητοΌπως βλέπετε, σε κάθε σελίδα πάνω αριστερά υπάρχει το συγκεκριμένο γράμμα που πρωταγωνιστεί στο ποιηματάκι. Έτσι το παιδάκι αρχίζει να γνωρίζει οπτικά το γράμμα και στην συνέχεια, διαβάζοντας το ποιηματάκι, το συγκεκριμένο γράμμα είναι με άλλο χρώμα ώστε και πάλι το παιδί να το εντοπίζει και να το μαθαίνει οπτικά!Δώρο μαζί με το βιβλίο είναι το CD σε μουσική Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, που περιέχει μελοποιημένα τα 25 ποιηματάκια! Περιττό να πω, ότι το ακούμε σ υ ν ε χ ε ι α!

Εμείς αυτό που κάναμε είναι να διαβάσουμε μια φορά όλο το παραμύθι. Στην συνέχεια κάθε μέρα διαβάζουμε μαζί, δίπλα δίπλα, ώστε και η Κατερίνα να βλέπει το κείμενο, μόνο το συγκεκριμένο γραμματάκι που μάθαμε την ημέρα αυτή. Αν, για παράδειγμα, έχουμε μάθει το Β την ημέρα εκείνη, αφού κάνουμε τις ασκησούλες στο τετράδιο εργασιών, μετά διαβάζουμε το αντίστοιχο ποιηματάκι για το β. Μάλιστα, έχω φωτοτυπήσει την κάθε σελίδα σε ασπρόμαυρη φωτοτυπία (ώστε να μην ξεχωρίζει το γράμμα που είναι με άλλο χρώμα) και την δίνω στην Κατερίνα αφού διαβάσουμε το ποιημάτακι, ζητώντας της να το κυκλώσει.
Τώρα πια, είμαστε στο έψιλον και η Κατερίνα μόλις τελείωσε το τετράδιο εργασιών, πήρε το παραμύθι και πήγε αμέσως στην αντίστοιχη σελίδα, λέγοντας στο έψιλον: ''Είσαι το Έψιλον και σε φωνάζουν ε όπως εγώ είμαι η Αικατερίνη-Μαρία και με φωνάζουν Κατερίνα''. 
Αυτό είναι το δικό μας κόλπο για να καταλάβουμε ότι τα γραμματάκια έχουν ένα όνομα αλλά δεν το προ φέρουμε ολόκληρο μέσα στις λεξούλες (έψιλον) αλλά σαν ήχο (ε).Το τι χαρά έχει κάνει με το συγκεκριμένο παραμύθι, δεν λέγεται. Προσπαθεί να ''κλέψει'' κιόλας: γυρνάει τις σελίδες στα παρακάτω γραμματάκια και όποιο το γνωρίζει το προφέρει δυνατά για να μου δείξει ότι το ξέρει ήδη!Αυτή ήταν η δική μας πρόταση για παιδικό παραμύθι το οποίο μας βοηθάει ταυτόχρονα να μαθαίνουμε την άλφα βήτα, και αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος που το αξιοποιώ για τον σκοπό αυτό! Εύχομαι να σας φάνηκε χρήσιμη και η πρόταση του παραμυθιού και ο τρόπος αξιοποίησης του!


Μια τρελή τρελή ΑΒ της Ράνιας Μπουμπουρή-Εκδόσεις Ψυχογιός


Για να δείτε άλλες προτάσεις μας για παιδικά βιβλία, πατήστε τους συνδέσμους κάτω από τις φωτος:

Αναγνωσμάτων συνέχεια
Της ταλιμπανούλας τα αναγνώσματα
Γκρρ-μια ιστορία για την φιλία
Οι χλαπατσούληδες-Ε.Τριβιζάς
Ροζώ-Ρ.Μπουμπουρή

Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
5 σχόλια:

 1. Τι ωραίο βιβλίο! Ομολογώ πως δεν το ήξερα, ούτε το έχουμε, παρότι πρόσφατα έμαθα ότι ανεβαίνει και θεατρική παράσταση με αφορμή αυτό το βιβλίο. Καλή ανάγνωση λοιπόν και να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των γραμμάτων και της γλώσσας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το εχω δει αλλα δεν το εχουμε!! Ομως ειναι τοο ομορφο!!! Θα το βαλω στη λίστα μας!! καλημερα Μαχουλα μου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο είπα και στο fb το θέλω σαν τρελή! Είναι στα must have!!! Φιλιά πολλά, υπέροχες προτάσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μάχη μου το βιβλίο είναι υπέροχο αλλά κι εσύ το αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο! Είναι ωραίο να ξεκινούν τα παιδάκια να μαθαίνουν με τόση ευχαρίστηση! Όλες σου οι προτάσεις είναι πολύ καλές! Φιλάκια σε όλους σας και καλή συνέχεια στο ταξίδι της μάθησης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...