30.12.15

Άνθρωπε αγάπα!

Η χρονιά που φεύγει ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είτε λίγο είτε πολύ, δύσκολη για όλους μας. Με μεγάλη ανακούφιση, προσμονούμε όλοι να την αποχαιρετίσουμε και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην νέα. Να είναι καλύτερη, να είναι δικαιότερη, να είναι πιο φιλόξενη, πιο ανθρώπινη.


Σαν μικρά παιδιά θέλουμε να πιστέψουμε ότι η αλλαγή ενός αριθμού στην χρονολογία του έτους, είναι ικανή να δημιουργήσει μαγεία, να σβήσει τα μελανά χρώματα και να μπογιατίσει τις ζωές μας με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσάς μας, με το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών, με το ροζ των φλαμιγκο και όλα τα άλλα όμορφα και ζωντανά χρώματα της παλέτας. 

Σαν παιδιά στην προεφηβεία που ξέρουν πως Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά τρέχουν να δουν τα δώρα κάτω από το δέντρο, έτσι και εμείς προσμονούμε να κλείσουμε τα μάτια λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, και ανοίγοντας τα, με την έλευση της νέας χρονιάς, να έχουν όλα αλλάξει προς το καλύτερο. Για τον καθένα ατομικά αλλά και για όλους μας συλλογικά.

Όμως θαύματα δεν γίνονται, ας μην γελιόμαστε. Και αν οι μέρες το απαιτούν να πιστέψουμε σε αυτά, βαθιά μέσα μας,  όσο και αν θέλουμε να παραμείνουμε παιδιά, το γνωρίζουμε. Μας το θυμίζουν άλλωστε έντονα οι υποχρεώσεις μας, οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσουμε και τα μισθά που δεν βγαίνουν, τα γεγονότα, οι άσχημες ειδήσεις από όλο τον κόσμο που ποτέ δεν σταματούν.

Γιατί τα πράγματα δεν αλλάζουν με την αλλαγή ενός αριθμού. Τα δεινά δεν παύουν στις 12.01 πμ. Η ασχήμια δεν φεύγει όσο και αν πασπαλίζουμε την προσωπική μας ζωή με γκλιτερ και χρυσόσκονες! Μένει εκεί, κάτω από το πασπάλισμα που επιτάσσουν οι μέρες, και όταν οι γιορτές θα έχουν περάσει και το γκλίτερ θα έχει σκορπιστεί, θα βγουν και πάλι στην επιφάνεια και θα αναγκαστούμε να τις αντικρίσουμε. Και τότε πάλι θα μας φταίει το έτος, η γκαντέμικη χρονιά, ο ανάδρομος Ερμής και ό,τι άλλο...

Θα ήθελα πολύ να πω, ότι η αλλαγή είναι μέσα μας, ότι είναι προσωπική υπόθεση και δουλεύοντας κανείς με τον εαυτό του, θα βρει την Ιθάκη του. Εν μέρει είναι αλήθεια, εν μέρει όμως. Γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Τι να το κάνεις να βρεις την (προσωπική) Ιθάκη σου όταν γύρω σου ο κόσμος καταρρέει? Αναμφίβολα κάποια στιγμή θα σε παρασύρει στην δίνη του...

Συλλογικότητα χρειάζεται και αλλαγή πλεύσης... Ενσυναίσθηση χρειάζεται! Μια λέξη πολύ του συρμού τα τελευταία χρόνια αλλά αλήθεια πόσοι ξέρουν το νόημά της? Ενσυναίσθηση λοιπόν! Όχι απλά να κατανοήσουμε αλλά να ταυτιστούμε με την ψυχική κατάσταση του άλλου. Πόσο δύσκολο σε αυτόν τον τόσο εγωιστικό κόσμο που έχουμε δημιουργήσει! Γιατί αν ο καθένας μας κάνει τον κόπο και μπει στην θέση του άλλου, μπει πραγματικά και κατανοήσει αυτό που ο καθείς βιώνει, αν σταματήσει να κατακρίνει-κατηγορεί-κριτικάρει το ξένο-το διαφορετικό-το άλλο, αλλά ενσκύψει πάνω από τον διπλανό του, ο κόσμος θα αρχίσει να γίνεται καλύτερος, πιο ανθρώπινος.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, θα μου πεις. Η ενσυναίσθηση δεν θα σταματήσει την κρίση, την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, τους πνιγμούς στα χωρικά μας ύδατα, την κακοποίηση των παιδιών που έχει γίνει μάστιγα, την αλλοφροσύνη των τυφλών χτυπημάτων ενδεδυμένα με τον μανδύα της θρησκευτικότητας...Όχι, ίσως να μην τα σταματήσει, θα σου απαντήσω, αλλά σίγουρα θα τα περιορίσει. Ταυτίζοντας τον εαυτό σου με την διαφορετικότητα του άλλου, κάνεις ένα βήμα στο να αποδεχτείς το διαφορετικό. Τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, την διαφορετική θρησκεία, τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, το διαφορετικό έθνος, το διαφορετικό χρώμα, την διαφορετική κατάσταση. 

Η κρίση που περνάμε ως χώρα είναι σκληρή, αδυσώπητη. Ο καθείς μας έχει να τα βγάλει πέρα με έναν κυκεώνα οικονομικών υποχρεώσεων. Μέσα σε λίγα  μόλις χρόνια γίναμε φτωχοί. Ελάχιστοι είναι αυτοί που οικονομικά είναι καλά. Οι περισσότεροι απλά επιβιώνουμε με πολύ κόπο και πολλές στερήσεις. Τουλάχιστον όμως ας προσπαθήσουμε να μείνουμε φτωχοί μόνο στα χρήματα και όχι στα συναισθήματα. Ένα πιάτο φαγητό σε αυτόν που το έχει ανάγκη, μια καλή κουβέντα, ρούχα που πια δεν μας κάνουν αλλά είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για κάποιους ανθρώπους που χωρίς να το έχουν προκαλέσει έχουν περιπέσει σε ένδεια. Κατεβαίνω καθημερινα στην καρδιά του κέντρου γιατί εδώ είναι η δουλειά μου. Είναι απίστευτο πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων, πόσοι άνθρωποι κοιμούνται πλεον σε χαρτόκουτα, παγκάκια και πλατύσκαλα σκεπασμένοι με ένα παλιό βρώμικο πάπλωμα. Μην κλείνουμε τα μάτια. Και δεν το λέω από την άποψη ότι αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στην θέση τους. Το οποίο μπορεί να είναι και αλήθεια, αλλά κατά την άποψη μου είναι η λάθος κινητήρια δύναμη. Δεν κάνεις οτιδήποτε από φόβο μήπως είσαι ο επόμενος ή από τύψεις. Κάνεις κάτι γιατί έτσι νιώθει η καρδιά σου. Γιατί έτσι γαληνεύει και αισθάνεται ότι είναι ανθρώπινη.

Η κακοποίηση! γενικά και ειδικά:η κακοποίηση των ζώων, η κακοποίηση των γυναικών, και το αποκορύφωμα, η κακοποίηση παιδιών! Παιδιών μωρέ! Παιδιών! που θα έπρεπε να τα φυλάμε, να τα προστατεύουμε και να τα αγαπάμε με όλο το είναι μας και περισσότερο από τον εαυτό μας! Λέγεται ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από το πως συμπεριφέρεται στα ζώα! Πόσο απολίτιστη αλλά και απάνθρωπη κοινωνία είμαστε όταν κακοποιούμε τα ίδια μας τα παιδιά???? Γονείς-τέρατα, βιασμοί παιδιών, ξυλοδαρμοί, λεκτική κακοποίηση, αρπαγές, εγκλεισμός, εγκατάλειψη.... και το δυστυχέστερο όλων είναι ότι το στομάχι μας σαν κοινωνία τα χωνεύει εύκολα όλα αυτά! Δυσανασχετεί σαν να παράφαγε, τόσο όσο! Τόσο όσο το γεγονός ''παίζει'' στα κανάλια, τόσο όσο να έρθει το επόμενο γεγονός και να μας συνταράξει ξανά!Και πάλι τόσο όσο!

Η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, οι πνιγμοί στα χωρικά μας ύδατα...αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πέρα από ανθρώπινη λογική. Αυτή η γενοκτονιά, τα αίτια της οποία αδυνατώ όσο και αν προσπαθώ, να τα καταλάβω, με κάνει να αισθάνομαι μικρή και ανήμπορη. Με εξοργίζει αλλά περισσότερο με προσβάλει ως άνθρωπο. Το να καλούμαι να προσφέρω ότι μου περισσεύει και δεν χρειάζομαι, για να ντυθούν παιδιά ξεριζωμένα που γλύτωσαν τον θαλασσοπνιγμό, απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει! Δεν με νοιάζει τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν, δεν με ενδιαφέρουν τα ακατανόητα αίτια αυτής της τραγωδίας, ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Και όχι γιατί μου χαλάνε την αισθητική ή την διάθεση, ποιος νοιάστηκε άλλωστε για την διάθεση μας? Θέλω να σταματήσουν γιατί αυτές οι εικόνες είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ και γιατί αρνούμαι να κατανοήσω ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ! Δεν θέλω να βάζω τον εαυτό μου στην θέση αυτού του γονέα που αναγκάστηκε να τζογάρει την ζωή του παιδιού του για να το σώσει από τον πόλεμο προκειμένου να κατανοήσω γιατί το έκανε, ΑΠΑΙΤΩ να μην χρειάζεται αυτός ο γονέας να ΤΖΟΓΑΡΕΙ την ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ με κανέναν τρόπο και πουθενά στον κόσμο! Είτε είναι Σύριος, είτε Γάλλος, είτε Γερμανός, είτε Λιβανέζος! 

Τα τυφλά χτυπήματα αλλά κυρίως ο φόβος που έχουν γεννήσει. Φόβος. Το χειρότερο συναίσθημα όλων. Να φοβάσαι να πας ένα ταξίδι, να φοβάσαι να μπεις στο μετρό, να φοβάσαι να πας τα παιδιά σου σε ένα εμπορικό κέντρο, να φοβάσαι να ζήσεις. Γιατί? γιατί υπάρχει πόλεμος. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει πόλεμος που είναι ορατός, που πέφτουν βόμβες ανά λίγα λεπτά, που πόλεις έχουν μετατραπεί σε φαντάσματα, που αναγκάζει τον γονιό να βάλει το παιδί του στην βάρκα. Αλλά υπάρχει και ο άλλος πόλεμος, ο αόρατος. Σε κράτη που φαινομενικά έχουν ειρήνη. Εκεί που σκάνε βόμβες σε ανείπωπτη χρονική στιγμή, σε ένα γαλλικό καφέ ή σε μια συναυλία, σε ένα εμπορικό κέντρο που κάποιοι Λιβανέζοι αποφάσισαν να πάνε. Πού θα σκάσει η επόμενη βόμβα του αόρατου πολέμου άγνωστο. Σε κάποιο μετρό, σε κάποιο αεροπλάνο, σε κάποια ανύποπτη στιγμή σε μια πόλη που φαινομενικά τελεί υπό ειρήνη. Θα μου εξηγήσει κανείς γιατί όλα αυτά? Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά? Γιατί αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχουν μόνο καλοί και μόνο κακοί, ο καθένας το καλό και το κακό το κουβαλάει μέσα του. Και είναι ανεξαρτήτως χρώματος, πεποιθήσεων, θρησκειών, καταγωγής. Τι είναι αυτό που στρέφει άνθρωπο προς άνθρωπο, τι είναι αυτό που τον βάζει να ζυγίζει τον άλλον και να τον μετράει με βάση την θρησκεία του, την καταγωγή του, το χρώμα του, τις πολιτικές-σεξουαλικές-όποιες άλλες προτιμήσεις του? Τι είναι αυτός ο μανδύας που κρύβει από τον άνθρωπο ότι ο απέναντι του είναι πρώτα ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ του και μετά όλα τα άλλα?

Και η λίστα των δεινών δεν έχει τελειωμό: πυροβολισμοί και σκοτωμοί σε σχολεία, παιδιά που εκπορνεύονται για ένα κομμάτι ψωμί, ληστείες που καταλήγουν σε ανθρωποκτονίες για ελάχιστα ευρώ....αυτή τη ζωή θέλουμε? και κατά πόσο είναι τελικά στο χέρι μας να την αλλάξουμε?

Αφορμή για να καταγράψω μερικά από αυτά που σβουρίζουν μέσα στο κεφάλι μου, αν και δεν το συνηθίζω σε αυτό το ιστολόγιο, στάθηκε ένα τραγούδι. Ένα και μόνο τραγούδι που μου έχει κολλήσει τις τελευταίες μέρες και μόνο σήμερα το πρωί κατάλαβα γιατί. Γιατί είναι τέλος της χρονιάς και ασυναίσθητα κάνεις απολογισμό. Και ο δικός μου απολογισμός φέτος, αποδεικνύεται ότι δεν έχει να κάνει με προσωπικά θέματα περισσότερο, αλλά με συλλογικά-κοινωνικά. Ένα τραγούδι και μόνο σφυροκοπάει το κεφάλι μου μέρες τώρα και τελικά αυτό το τραγούδι στέκεται να είναι η ευχή μου για την νέα χρονιά. Υγεία, παγκόσμια ειρήνη, φαγητό και στέγη για όλους, εξάλειψη κάθε είδους κακοποίησης και αδικιών και όλα τα καλά, μακάρι να τα φέρει η νέα χρονιά. Πρωτίστως όμως φίλοι μου αυτό, αυτό το τραγούδι που οι στίχοι του τα λένε όλα! Σιγοτραγουδήστε το αλλά κυρίως βάλτε το έμπρακτα στη ζωή σας:


 Αν θες τραγούδια όμορφα ν’ ακούσεις, ήλιε μου
την καρδιά μου ν’ ανοίξεις
Αν θες λουλούδι γύρω σου ν’ ανθίσει,
το θυμό άσ’ τον όλο να σβήσει

Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα
και τη δύναμή σου δώσ’ την στο φιλί σου

Μια πεταλούδα αν θες να φτερουγίσει,
μια ψυχή άνοιξε το κλουβί της
Μια αργή ανάσα αν θες να ζωντανέψει,
φίλε μου δώσ’ της απ’ την πνοή σου

Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα
και τη δύναμή σου δώσ’ την στο φιλί σου

Τους φίλους σου αν θες να συναντήσεις,
άνθρωπε μόνος σαν περπατήσεις
Κι αν συμβουλή σε κάποιον θα ζητήσεις,
φίλε μου μη σ’ απάντηση δώσεις

Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα
και τη δύναμή σου δώσ’ την στο φιλί σου34 σχόλια:

 1. Τι Υπέροχη και Δυνατή Ανάρτηση Μάχη μου! Το απαιτώ και εγώ όπως ακριβώς τα λες...Με τρομάζει και εμένα μετά τις γιορτές που θα σκορπίσει το γλίτερ και η γιορτινή διάθεση που θα αντικρίσουμε την κατσουφιά και την απαισιοδοξία ξανά...τρέμω... Εν συναίσθηση. Τι μεγάλη κουβέντα...τι μεγάλη φιλοσοφία και τρόπος ζωής... Σε φιλώ Μάχη και χαίρομαι που σε γνώρισα στον μπλοκόκοσμο το 2015. Εύχομαι Υγεία και Δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή χρονιά Μάχη μου! Ίσως αν ο καθένας προσπαθήσει να κάνει έστω και εν μέρει ο,τι του αναλογεί, κάποια στιγμή η ασχήμια να μειωθεί... Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή χρονιά και από μας ,Μάχη!!!!!Φιλιά πολλά και στα ζουζούνια σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπέροχη ανάρτηση Μάχη μου...ταυτίστηκα απόλυτα μαζί σου....
  Εύχομαι ο νέος χρόνος να μας βρει πιο "δραστήριους" στα αυτονόητα, υγιείς και με λιγότερα προβλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πόσο δίκιο έχεις Μάχη , μπορεί να ακούγεται ουτοπικό ομως ο καθένας ξεχωριστά αν νοιαστεί για τον διπλανό του μπορεί να κανει την διάφορα αυτή την μικρη διάφορα που ειναι ομως σημαντική . Δεν μπορείς να είσαι καλά αν δεν ειναι ο διπλανος σου και κάποτε αυτο πρέπει να μας ταρακουνησει. Η κρίση ξεκινά απο την αποξένωση που βιώνουμε τόσα χρόνια . Τι να ευχηθώ ενα 2016 με υγεία και με Ομόνοια σε ολους ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για την αλλαγή προς το καλύτερο και το καλύτερο οφείλει να ειναι συλλογικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν έχω λόγια να πρεριγραψω αυτή την τόσο υπεροχή ανάρτηση! Ποσό δίκιο έχεις Μαχη μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μάχη μου μακάρι να προσπαθήσουμε όλοι μας για ένα καλύτερο χρόνο το 2016! Πολύ μεστή και από καρδιάς η ανάρτησή σου και γι΄ αυτό μου άρεσε! Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ζεστασιά στην καρδιά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεμάτη ανάρτηση και αφοπλιστική... Καλή χρονιά Μάχη μου εγω επιμένω.... Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη, πολύ αγάπη μεταξύ μας κυρίως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όπως ακριβώς τα λες... Και το ένα τρίτο από αυτά να αρχίσει να αλλάζει στα επόμενα χρόνια, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Τουλάχιστον η ελπίδα υπάρχει γιατί μεγαλώνουμε παιδιά με αυτές τις αρχές, με αγάπη και σεβασμό για τον διπλανό τους.
  Σου εύχομαι μια πολύ καλή χρονιά!
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εξαιρετική η σημερινή σου ανάρτηση Μάχη μου! Χείμαρρος συναισθημάτων και αλήθειας. Καλή χρόνια να έχουμε γεμάτη υγεία, ευτυχία και αγάπη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ενσυναίσθηση, συλλογική δράση και αλληλεγγύη. Και τότε θα υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο που έχει εδώ και χρόνια πάρει την κάτω βόλτα, απλά μόλις χτύπησε και την δική μας πόρτα. Ξέρεις ότι σε όλες σου τις σκέψεις είμαι δίπλα, σύμφωνη... Μακάρι ο καινούριος χρόνος να βγάλει τον φόβο από την ζωή μας, να μας γεμίσει με αισθήματα κατανόησης για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και μας έχουν ανάγκη. Γιατί εμείς ακόμη δεν γίναμε φτωχοί! Έχουμε σπίτι, δουλειά, ρούχα, φαγητό, ζέστη... Και αυτά δεν είναι αυτονόητα πλέον ούτε για τον διπλανό μας... Με συγκίνησες! Σε φιλώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ίσως η ομορφότερη ανάρτηση των ημερών στην μπλογκόσφαιρα!!! Μακάρι όλοι εμείς που μας άγγιξαν τα λόγια σου, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να καλυτερεύσει αυτός ο κόσμος!!! Έχω να πω πολλά πάνω σε αυτό το θέμα αλλά θα περιοριστώ σε αυτό! Όλοι μαζί μπορούμε!!! Ας φύγουμε από το στενό εγώ και ας προχωρήσουμε στο εμείς!!! Καλή χρονιά σε όλους με περισσότερα χαμόγελα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μακάρι ο νέος χρόνος που θα ρθει σε λίγες ώρες, να'ναι πιο φωτεινός, πιο ελπιδοφόρος, πιο ειρηνικός, πιο αγαπησιάρικος, με περισσότερα χαμόγελα...Καλή χρονιά Μάχη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Έχεις απόλυτο δίκιο κοριτσάκι μου!!! Καλή χρονιά σου εύχομαι μέσα απο τη καρδιά μου!!! πολλά φιλιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ένα δυνατό κείμενο από ένα άνθρωπο συνειδητοποιημένο και πως να μην είσαι έτσι όταν η καθημερινότητα σου θυμίζει ότι πρέπει να είσαι παρών παντού και πάντα. Υγεία πάνω απ όλα Μάχη μου για όλο τον κόσμο και δύναμη για να το παλέψουμε. Εύχομαι για την καινούργια χρονιά ότι καλύτερο για σένα και τα αγγελούδια σου! Φιλιά πολλά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Με συγκίνησε το μοίρασμα σου, Μαχούλα! Κρατάω τα υπέροχα λόγια του τραγουδιού και μια ελπίδα οτι ο χρόνος που έρχεται θα είναι καλύτερος!
  Καλή χρονιά, ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2016.
  Αθηνά
  Craftaholic.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλή χρονιά , δημιουργική , με υγεία , αγάπη και ελπίδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Επιτέλους,μια ανάρτηση στη blogosphere που κατεβαίνει απο τα ροζ συννεφάκια κι αγγίζει τη γη και την πραγματικότητα,τη δύσκολη κι ασφυκτική πραγματικότητα που είναι φορτίο ασήκωτο για μας και τα παιδιά μας.Ζούμε τη χειρότερη εποχή και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο,το φόβο και την αδικία,σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.Μακάρι κάθε μαμά να σκεφτόταν και να ένιωθε,όπως εσύ.Μακάρι η δικαιοσύνη κι η καλοσύνη να επιστρέψουν στη ζωή μας και τα παιδιά όλου του κόσμου να ξαναβρούν το χαμόγελο,την ελπίδα κι όσα δικαιούνται,μακάρι να "λαβουν τα όνειρα εκδικηση". Καλο αγώνα για καλύτερες μέρες και χρονιές. Μαρίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Υπεροχη ανάρτηση Μάχη γεμάτη ειλικρίνεια! καλη χρονιά σου εύχομαι με υγεία πάνω από ολα για σενα και την οικογένειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Χρόνια πολλά Καλή χρονιά! Μακάρι ο νέος χρόνος να μας βρει με λίγη περισσότερη αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας, θα καταφέρουμε πολλά έτσι. Σου εύχομαι ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Εξαιρετική δημοσίευση! Με την ενσυναίσθηση σίγουρα ο κόσμος μας θα γίνονταν καλύτερος.
  Πως μπορούμε όμως να ταυτιστούμε με την ψυχική διάθεση του άλλου, να κατανοήσουμε; Εμείς τρωγόμαστε για το αν βάλαμε ή δεν βάλαμε στο προφίλ μας τη γαλλική σημαία. Κάθε τραγικό γεγονός το μετατρέπουμε σε γελοίες αντιπαραθέσεις του πληκτρολογίου και μόνο. Σταματώ εδώ και σου
  στέλνω τις θερμότερες ευχές μου για μια καλή χρονιά με υγεία και πολλή αγάπη! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλή χρονιά σε όλες! δεν θέλησα να απαντήσω στην καθεμιά ξεχωριστά, τα είπα όλα στο κείμενο άλλωστε και βλεπω τελικά ότι πολύς κόσμος έχει την ίδια αίσθηση και τον ίδιο τρόπο σκέψης. Αυτό και μόνο είναι θετικό, αν δεν νιώσεις μέσα σου την ανάγκη αλλαγής, δεν γίνεται να ξεκινήσεις την προσπάθεια, και αφού ολοένα και περισσότεροι νιώθουμε έτσι, που θα παει, θα τον γυρίσουμε τον τροχό. Θέλει χρόνο, θέλει κόπο αλλά τουλάχιστον ξεκινάμε να προσπαθούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλή Χρονιά Μάχη μου!! Πολύ δυνατό και αληθινό το κείμενό σου!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά διαφωνώ στο εξής: δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω στην εν γένει καλή ανθρώπινη φύση: την βλέπω συνεχώς γύρω μου από μικρά και απλά καθημερινά πράγματα, μικρές (πολύ μικρές αλλά τόσο σπουδαίες) πράξεις καλοσύνης !!! Και λέω ότι αν είμαι και εγώ καλή και θετική δεν μπορεί θα γίνει και διπλανός μου (λέμε τώρα!! ) Πολλά φιλιά να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου και να έχετε μόνο χαρές !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. καταπληκτικά όσα έγραψες Μάχη μου! Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη εύχομαι!! φιλάκια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Κρίμα που δεν με ακούς να χειροκροτάω!!!!! Υπέροχη ανάρτηση!!! Καλή χρονια σε όλους σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καιρό έχεις να μιλήσεις έτσι, μέσα από την ψυχή σου. Σε νιώθω απόλυτα, ταυτίζομαι απόλυτα. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην αγάπη. Καλή χρονιά με την ελπίδα και την ευχή για ενα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο. Καλή χρονιά στην υπέροχη οικογένειά σου! Σε φιλώ <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Δεν έχω λόγια...υπεροχο..απλα υπεροχο...καλη χρονια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Υπέροχη ανάρτηση Μάχη, ελπίζω να την διαβάσουν και να την κάνουν πράξη όσοι περισσότεροι γίνετε, πόσοι όμως άραγε θα καταλάβουν το βαθύτερο νόημα του Άνθρωπε αγάπα και την φωτιά σταμάτα; Ας ελπίσουμε η νέα χρονιά να δώσει σε μερικούς ανθρώπινα μυαλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Το παραπάνω σχόλιο είναι δικό μου κορίτσι αλλά δεν προσεξα πως είχε συνδεθεί ο σύζυγος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Πόσο χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια κείμενα που μπορεί εκ πρώτης όψεως να σε ρίχνουν από το ροζ συννεφάκι, αλλά στην πραγματικότητα είναι άκρως αισιόδοξα!
  Λατρεμένο το τραγούδι που θα έπρεπε να μας σφυροκοπάει το μυαλό κάθε μέρα. Όλους μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Καλή Χρονιά Μάχη μου με υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...