16.10.15

Πως να μάθετε στο παιδί σας να προστατεύεται!

Με το που γεννιέται ένα παιδί, γεννιούνται μαζί του και οι φόβοι. 

''Μη μου το χτυπήσουν, μη μου το βλάψουν, μη μου το κακοποιήσουν''. 

Και όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο μεγαλώνουν και οι φόβοι αλλά και οι πηγές των κινδύνων για κακοποίηση. Και εμείς, σαν γονείς, καλούμαστε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να τα μάθουμε, ανάμεσα στα τόσα άλλα, και να προστατεύονται! Γιατί και αν ακόμη ο Θεός έπλασε την μητέρα για να είναι εκεί πάντα δίπλα στο παιδί της, είναι στιγμές που αυτό είναι αδύνατο. 


child protection mommasdailylife


Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν? Πως μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια για το παιδί μας?

1. Μάθετε στο παιδί σας την έννοια της αυτο-προστασίας

Το βασικότερο στοιχείο είναι να έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί, διάλογος-διάλογος-διάλογος! Μέσα από τον διάλογο θα του μιλήσετε για την αυτοπροστασία. Καλό είναι να δώσουμε βάση στα παρακάτω:

 - Ποιός μπορεί να το βλάψει: O οποιοσδήποτε! έχετε υπόψη σας ότι ο θύτης δεν είναι πάντα ένας ξένος, ένας άγνωστος, ούτε φαίνεται από μακριά ότι έχει σκοπό το κακό! Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, ο θύτης ήταν γνωστό άτομο της οικογενείας, που με τρόπο και σιγά σιγά είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της! Ακόμα για τους ξένους, εξοικειώνουμε το παιδί με την έννοια μέσα απο παραδείγματα, ''ξένος είναι ο κύριος που περνάει τώρα απέναντι που δεν ξέρουμε ούτε το όνομά του ούτε τίποτα γι αυτόν'' κλπ.

- Τι μπορεί να κάνει ο θύτης: μπορεί να ξεκινήσει απο τα πιο απλά όπως να ζητήσει από το παιδί να πάνε κάπου μαζί, να ζητήσει δήθεν οδηγίες στον δρόμο, να ζητήσει να του αγγίξει απόκρυφα μέρη, οτιδήποτε! Μάθετε στο παιδί οτι οι μεγάλοι άνθρωποι δεν θα ζητήσουν ποτέ κατευθύνσεις από ένα παιδί, μάθετε του τον κανόνα των εσωρούχων ότι δηλαδή το σώμα μας είναι δικό μας και κανείς και ποτέ δεν έχει δικαίωμα να αγγίξει τις περιοχές των γενετικών οργάνων μας αλλά ούτε και εμείς έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τις δικές του ακόμη και αν μας το ζητήσει!

- Που μπορεί να γίνει το κακό: Οπουδήποτε! για τον λόγο αυτό ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους πουθενά ούτε τα εμπιστευόμαστε σε άλλους! ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, στην εφηβεία που το παιδί θα θέλει να βγαίνει μόνο του, θα πρέπει να του μάθουμε το λεγόμενο Buddy system, που με απλά λόγια σημαίνει οτι ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά πηγαίνουν παντού μαζί με άλλα παιδιά, με μεγαλύτερη παρέα και δεν μένουν ποτέ μόνα τους!

- Δώστε βάση στο καλό και το κακό: Δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε λεπτομέρειες που έτσι και αλλιώς μόνο οι ενήλικες ή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας καταλαβαίνουν. Εστιάζουμε στο τι είναι καλό και τι κακό. Το παιδί δεν θα καταλάβει την λέξη ''βιασμός'' θα καταλάβει όμως οτι είναι κακό πράγμα να το αγγίζει κάποιος σε κάποια σημεία.

2. 'Αλλες βασικές έννοιες που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας

- Δεν μπαίνουμε ποτέ με κάποιον άγνωστο μέσα σε αυτοκίνητο: ακόμη και αν μας το ζητήσει ευγενικά, ακόμη και αν μας δώσει στοιχεία που δείχνουν ότι γνωρίζει τους γονείς, ακόμα και αν μας πει ότι οι γονείς μας τον έστειλαν, ποτέ μα ποτέ δεν μπαίνουμε στο αμάξι κάποιου αγνώστου ή ακόμα και γνωστού αν δεν έχουμε ρητή εντολή από τους γονείς μας!

- Δεν φεύγουμε ποτέ από έναν χώρο να πάμε σε έναν άλλον με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά: Ας υποθέσουμε ότι είστε σε ένα μεγάλο εμπορικό  κέντρο, και ξαφνικά το παιδί χάνεται. Ένας καλοβαλμένος νεαρός ή νεαρά το πλησιάζει και του λέει να τον/την ακολουθήσει για να βρουν μαζί την μαμά! Εφιαλτικό έτσι? Για τις περιπτώσεις αυτές το παιδί θα πρέπει να μάθει ότι δεν ακολουθούμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε οπουδήποτε. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί σε κάποιο ένστολο ή σε μια μαμά που συνοδεύει άλλο παιδάκι. Όχι ούτε αυτοί είναι υπεράνω οποιασδήποτε υποψίας, απλά είναι το βέλτιστο που μπορεί να γίνει.

- Τα μυστικά δεν είναι σωστό πράγμα: μάθετε στο παιδί σας ότι τα μυστικά σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι κάτι καλό ή σωστό, ιδίως όταν ζητάει κάποιος μεγάλος να κρατήσει κάτι μυστικό. Κανένας μεγάλος με καλό σκοπό δεν θα ζητήσει από το παιδί να κρατήσει κάτι μυστικό! Σε αυτή τη φάση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και η δική μας στάση. Δεν πρόκεται να έχουμε αποτέλεσμα αν λέμε εμείς οι ίδιοι στο παιδί να κρατήσει μυστικό πχ την σοκολάτα που του δώσαμε κρυφά από το αδερφάκι του! Μπορεί να είναι κάτι πολυ αθώο -δεν έχω άλλη σοκολάτα να δώσω στον Χρήστο, φάτην εσύ αλλά μη του το πεις, θα είναι το μυστικό μας- αλλά σκεφτείτε ότι στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν έχουν κριτήριο της βαρύτητας μιας κατάστασης. Το να κρατήσει μυστικό το ότι έφαγε σοκολάτα και το να κρατήσει μυστικό το ότι κάποιος άγγιξε τα απαγορευμένα μέρη του, στο μυαλουδάκι του έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα!!!

- Μάθετέ του τα στοιχεία σας: Ονοματεπώνυμο δικό του και δικό σας, τηλέφωνό σας και δνση σπιτιού είναι τα πρώτα που πρέπει να μάθει ένα παιδί. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι. Ο μαχαραγιός είναι δυο ετών, γνωρίζει ήδη το ονοματεπώνυμο του, το ονοματεπώνυμο το δικό μου (το πατρικό) και του μπαμπά του. Η ταλιμπανούλα από την ηλικία των 3 γνωρίζει και την δνση μας και τώρα μαθαίνουμε το τηλέφωνό μας.

- Δεν δίνουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες: μάθετε στο παιδί να μην αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες, ούτε δια ζώσης ούτε τηλεφωνικά, αν κάποιος ρωτήσει προσωπικά πράγματα του λέμε ευθαρσώς να ρωτήσει την μαμά μας, και αν μας πει οτι δεν είναι εκει, τότε να την ρωτήσει όταν έρθει! Δεν είναι τόσο κακό να αυθαδιάζει το παιδί μας κάποιες φορές, καλύτερα να ντραπώ εγώ παρά να κινδυνεύσει η ασφάλειά του!

- Το μαθαίνουμε να λέει ''ΟΧΙ'': και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται στην καθημερινή ζωή! Δεν μπορεί να ζητάμε λεκτικά από το παιδί να λέει όχι, αλλά από την άλλη να το αναγκάζουμε να κάνει παρέα με παιδιά που δεν θέλει, να τρώει αυτό που δεν θέλει, να φιλάει κάποιον που δεν θέλει! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το παιδί είναι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και όχι μαριονέτα! Θα πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε τα όχι του μέσα στην καθημερινότητα, να του δίνουμε την ελευθερία να λέει ''όχι'' κατά βούληση, ώστε να είναι σε θέση να πει ''όχι'' και σε μια κρίσιμη στιγμή!

- Δεν το μαθαίνουμε σε ''δωροδοκίες'' κάθε τύπου: δεν παίρνουμε γλυκίσματα από αγνώστους, δεν δεχόμαστε παιχνίδια από ξένους, δεν πάμε με έναν ξένο να μας δείξει το σκυλάκι του ή οτιδήποτε άλλο! Αλλά για να μην δεχτεί τέτοιες δωροδοκίες, δεν θα πρέπει να το δωροδοκούμε και εμείς μέσα στην καθημερινότητα μας, όπως ακριβώς τα είπαμε και στην παράγραφο για το ''όχι''. 

3. Δημιουργείστε έναν ασφαλή κόσμο για το παιδί σας

Μπορεί όλα τα παραπάνω να τα έχουμε ήδη πει! Πέρα από αυτά που πρέπει να πούμε όμως, εξίσου σημαντικά -ίσως και σημαντικότερα- είναι αυτά που θα κάνουμε. Μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι καθαρά μιμητικά όντα ιδίως στις μικρές ηλικίες.

- Δεν αφήνουμε τα παιδιά ποτέ μα ποτέ μόνα τους! Ακόμη και αν είμαστε σε παιδότοπο που υπάρχουν οι κοπέλες που τα προσέχουν, τα ακολουθούμε συνέχεια με τα μάτια μας.

- Πηγαινοφέρνουμε το παιδί εμείς ή άνθρωπος της εμπιστοσύνης μας στο σχολείο και στις δραστηριοτητες του. Αν είναι να το κάνει εκτάκτως κάποιος άλλος, ενημερώνουμε τόσο το σχολείο όσο και (κυρίως) το παιδί! Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι αν κάποιος που δεν τον έχουμε στείλει εμείς, εμφανιστεί να πάρει το παιδί, το ίδιο το παιδί δεν θα πάει γιατί θα ξέρει ότι η μαμά του δεν το έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο. Τσεκάρουμε και κατά πόσο το σχολείο ή ο χώρος δραστηριότητας φέρεται ανάλογα με το να στείλουμε κάποιον δικό μας να παραλάβει το παιδί χωρίς να ενημερώσουμε (τραβηγμένο το ξέρω, αλλά δεν ισχυρίστηκα ποτέ σαν μαμά ότι είμαι λογική...) 
 
-Τα παιδιά δεν θα πρέπει να φορούν ρούχα με το όνομά τους πάνω! Δύσκολο το ξέρω, γιατί ιδίως στα σχολεία ζητάνε καρτελάκια με το όνομα πάνω στην τσάντα και σε διάφορα άλλα πραγματακια που χρησιμοποιεί το παιδί.  Φανταστείτε όμως ένας άγνωστος να προσφωνίσει το παιδί σας με το όνομα του που θα έχει δει πχ στο μπουφαν του. Αυτό αμέσως σηματοδοτεί μια οικειότητα για το παιδί και αυτόματα το θέτει σε ανασφαλή θέση. Για τον λόγο αυτό καρτελάκια με ονοματεπώνυμο μόνο σε πράγματα που χρησιμοποιει στο σχολείο πχ ποτηράκι-πιατάκι και αν είναι απαραίτητο το καρτελάκι σε τσάντα - μπουφάν αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο στο σχολείο όπου θα παραδίδετε-παραλαμβάνετα το παιδί εσείς ή κάποιος έμπιστος. Σε όλες τις άλλες εξόδους, δεν θα χρησιμοποιούνται αυτά.

- Για τα μεγαλύτερα παιδιά, εννοείται ότι ελέγχουμε τακτικά το ιντερνετ και όλη τους την δραστηριότητα εκεί!

4. Διαβάστε στο παιδί σας

Βρείτε παραμύθια που να πραγματεύονται με αυτούς τους κινδύνους και διαβάστε τα στα παιδιά! Ξανά και ξανά! Αγαπημένο δικό μας σχετικό παραμύθι είναι το Τι θέλει αυτός ο άγνωστος.


5. Διδάξτε το πως να αντιδράσει!

Και τι γίνεται αν παει να μας βρει το κακό? Οκ κανείς μας δεν θέλει να το σκέφτεται όμως αν παρά όλες τις προφυλάξεις κάποιος πλησιάσει το παιδί με τρόπο που δεν του αρέσει:
- Τώρα τρέχουμε: το βάζει όσο πιο γρήγορα γίνεται στα πόδια, τρέχει προς κατεύθυνση όπου υπάρχει κόσμος και ψάχνει να βρει μια μαμά με παιδάκι ή έναν ένστολο.

- Τώρα επίσης φωνάζουμε: φωνάζουμε, ουρλιάζουμε με όλη μας την δύναμη! όχι ακαταλαβίστικα και αφηρημένα, μαθαίνουμε να φωνάζουμε ''Βοήθεια'', ''Αυτός δεν είναι ο μπαμπάς μου/μαμά μου'', ''Θέλει να μου κάνει κακό'', κάτι που θα σηματοδοτεί ότι δεν είναι ένα παιδί που κάνει καπρίτσια αλλά ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο! Ακόμα και λάθος να είναι ο συναγερμός, καλύτερα false alarm παρά κακοποιημένο παιδί!

6. Παρακολούθηση και συζήτηση

Όχι δεν εννοώ να βάλετε κάπα και σκούρο γυαλί και να γίνετε η σκια του, αν και με τα χρόνια που έρχονται μπροστά μας ποτέ δεν ξέρεις. Εννοώ το άγρυπνο βλέμμα της μάνας, το βλέμμα της παρατήρησης, που πιάνει ενστικτωδώς τα πάντα. Από το θλιμμένο βλέμμα μέχρι την παραβατική συμπεριφορά. Παρατήρηση και διάλογος, διάλογος ανοικτός χωρίς φόβο από μέρους του παιδιού, πως αυτα που θα πει θα κριτικαριστούν ή θα ξεκινήσουν καβγά.

Καλό θα είναι να εξοικειώσουμε τα παιδιά μας με τις αντιδράσεις αυτές και μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Εμείς το κάνουμε συχνά, δεν το τοποθετώ ότι θα τους επιτεθεί ένας άγνωστος για να τα αρπάξει, αλλά παριστάνω τον λύκο που πάει να τους κάνει κακό. Και αφού παίξουμε έτσι, και τα αφήσω να φωνάξουν - ουρλιάξουν - τρέξουν, πολύ μετά το βράδυ που θα κάνουμε την κουβεντούλα μας τους αναφέρω το παιχνίδι και το προσομοιάζω με τον πραγματικό κίνδυνο. 

Αυτές είναι κάποιες από τις τεχνικές-πρακτικές που ακολουθώ εγώ σαν μαμά για να μάθω στα παιδιά μου να προστατεύονται. Γιατί έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι βέλτιστο του θεραπεύειν το προλαμβάνειν...όσο μπορείς να προλαμβάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Εσείς έχετε κάτι άλλο κατά νου? πραγματικά θα ήθελα να μάθω πως το διαχειρίζεστε σαν γονείς.36 σχόλια:

 1. Πάρα πολύ πρακτικά όλα τα παραπάνω τιπς συγκεντρώνουν σε ένα άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένα γονιός ώστε να θωρακίσει το παιδί του. Να σου πω επειδή μου έτυχε να χάσω με τον πιο κουλό τρόπο το παιδί σε κατάστημα στην Ερμού, παραμονή Χριστουγέννων όταν ακόμα ίσα που μιλούσε αντέδρασε τόσο καλά η ίδια (χωρίς καμία εκπαίδευση από μέρους μου) που με εντυπωσίασε (και με καθησύχασε αφού ξεπέρασα το εγκεφαλικό) !! Εμείς έχουμε προς το παρόν εστιάσει στον κανόνα του εσωρούχου και στο ότι δεν μιλάμε με αγνώστους! Αλλά οι φόβοι βέβαια παραμένουν πάντα ότι και να έχεις πει, κάνει, εκπαιδεύσει.... Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πωπω μόνο που σκέφτομαι την αγωνία σου να χάσεις το παιδί τρελαίνομαι! Καλά κάνεις και εστίασες αρχικά στον κανόνα του εσωρούχου, και εμείς από εκεί ξεκινήσαμε και νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό!

   Διαγραφή
 2. εμεις ξεκινησαμε grav maga με την κορη μου και ηδη εχει βοηθησει παρα πολυ! διοτι και μαθαινουν αυτοαμυνα και μαθαινουν κυριως κανονες αυτοπροστασιας και πως να αντιδρουν. ελπίζω να μη χρειαστει να τα χρησιμοποιησει όλα αυτα. αλλα οι κινδυνοι που περιγραφεις δυστυχως ειναι παντα εκει και δεν ειναι της φαντασιας μας! ωραια αναρτηση!

  κατι που ηθελα να προσθεσω ειναι ενα μικρο κολπο με το παιδι... να εχετε εναν κωδικο δικο σας. Αν πχ παει καποιος και του πει οτι θα τον παει αυτος σπιτι και οτι τον εστειλε η μαμα, να ξερει τον μυστικο κωδικο που εχετε με το παιδι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχήν τι είναι η grav maga? θα πάω να το γκουγκλάρω! Επίσης αυτό με τον κώδικα που λες, καλά έκανες και το πρόσθεσες, το ξέχασα! το γράφει και στο παραμύθι που λέω! Να σαι καλά!

   Διαγραφή
 3. Εξαιρετική η αναρτησή σου για άλλη μια φορά!!!Με όλα αυτά που διαβάζουμε και ακούμε κάθε μέρα κυριολεκτικά νομίζω πως ο κόσμος μας έχει φτάσιε σε τέλμα! Συνέβαιναν πάντα όλα αυτά τα εξωφρενικά; Τι έγινε τώρα και η παράνοια μας έχει κυριεύσει; Δεν σου κρύβω πως είμαι τρομοκρατημένη, φοβάμαι για τα παιδιά μου, για τα παιδιά όλου του κόσμου που πραγματικά είναι απροστάτευτα στις μέρες μας!!! Πολύ χρήσιμη η αναρτηση Μάχη μου και μπράβο σου για την ανάλυση του θέματος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς αυτές τις απορίες έχω και εγώ! Εμείς παίζαμε στην γειτονιά έξω όλα τα παιδιά μέχρι αργά το βράδυ, ιδιως τα καλοκαίρια μπορεί και μέχρι τα μεσάνυχτα, και οι γονείς μας δεν είχαν φόβο! Τα δικά μας τα παιδιά δυστυχώς είναι πολύ άτυχα!

   Διαγραφή
 4. Πριν λιγο καιρο ειχα δει καποια βιντεο απο ξενες εκπομπες που σοκαρουν. Με τη συμφωνη γνωμη των γονιων ενας κυριος πλησιαζε τα παιδια με ενα σκυλακι. Τους
  ζητουσε να τον ακολουθησουν εξω απο την παιδικη χαρα για να τους δειξει αλλο ενα που ειχε. Και δυστυχως αν και οι γονεις ειχαν μιλησει με τα παιδια κατα καιρους ολα ακολουθουσαν. Οπως και να τα μαθουμε το βλεμμα μας πρεπει να ειναι παντα εκει. Πολυ χρησιμη αναρτηση Μαχη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι το εχω δει και εγώ και είναι σοκαριστικό! ότι μπορουμε κάνουμε Μαράκι και παρακαλάμε να μην μας βρει το κακό γιατί αν είναι να σε βρει και δίπλα του να είσαι δεν το αποφεύγεις! Και η δολια η μάνα της Μυρτους στην ίδια παραλία ήταν και το παιδάκι της έπαθε ότι έπαθε...

   Διαγραφή
 5. πολύ χρήσιμη η αναρτηση σου, μπραβο μαχη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πόσο σωστά όλα αυτά και συνάμα αγχωτικά! Τι κρίμα που έχουν αλλάξει τόσο οι εποχές και ο κίνδυνος
  παραμονεύει παντού! Πολύ αναλυτικό πάντως το κειμενό σου!! και μας χρειάζονται συνεχείς υπενθυμίσεις Ευχαριστούμε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς όπως το λες, ο κίνδυνος παραμονεύει παντού! Τρέμω στη σκέψη ότι κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα

   Διαγραφή
 7. Μπράβο σου Μάχη, πολύ χρήσιμη και ολοκληρωμένη ανάρτηση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα Μάχη μου... η αλήθεια είναι ότι συμφωνών με όλες αυτά που μας υποδεικνύεις .. φοβάμια πολύ και προσπαθώ να έχω τα μάτια μου 14 χωρίς να το καταλαβαίνει η κόρη μου.. Όμως το πόσο μου λείπει να της μάθω τι σημαίνει να είσαι ελεύεθρος σαν παιδί δεν λέγεται... Δυστυχώς τα μεγαλώνουμε σε γυάλα , χωρίς να έχουμε επιλογές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εμένα μου λείπει αυτή η αίσθηση ελευθερίας που λες! πόσο συχνά σκέφτομαι πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας σε μια επαρχία ή ένα νησί, όχι ότι εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος, απλά θεωρώ ότι είναι πιο εύκολη η προστασία του παιδιού λόγω περιορισμένων ατόμων, πιο εύκολος ο έλεγχος.

   Διαγραφή
 9. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά που λες Μάχη.Θυμάμαι τη μαμά και το μπαμπά μου που μας λέγανε παρόμοια πράγματα όταν είμασταν παιδιά και εμείς από πίσω τους κοροϊδεύαμε και τους θεωρούσαμε υπερβολικούς και υπερπροστατευτικούς ,δυστυχώς όμως οι εποχές άλλαξαν και τα πράγματα έχουν γίνει πάρα πολύ επικίνδυνα.Μακάρι τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές μας και να μην μας θεωρήσουν υπερβολικούς όπως κάναμε εμείς για να μάθουν να προστατευτούν από όλους αυτούς τους κινδύνους που μας περιτριγυρίζουν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ και εγώ τα θυμάμαι και τώρα έχω γίνει χειρότερη από την μάνα μου! και την έχω να μου κουνάει και το δάκτυλο με την καλή έννοια!!! και πόσο θα τους μοιάσουμε ακόμη...

   Διαγραφή
 10. Μάχη τόσο χρήσιμη ανάρτηση. Έχω καταλάβει πως ότι και να κάνεις, όταν έχεις παιδιά, η αγωνιά χτυπάει κόκκινο καθημερινά! Του έχω μιλήσει πολλές φορές για το πως πρέπει να αντιδράσει σε έναν άγνωστο που θα τον πλησιάσει, αλλά αισθάνομαι πως αν και στα λόγια τα βρίσκουμε, στην πράξη θα είναι διαφορετικά. Οπότε απλά δεν παίρνω τα μάτια μου από πάνω του μέχρι να φτάσει σε ηλικία που να μπορεί να κατανοήσει όλους τους κινδύνους καλύτερα.
  Φιλιά πολλά <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό ακριβώς! παρακολούθηση πάντα και παντού γιατί είναι μικράκια ακόμη και δεν μπορούν να φυλαχτούν!

   Διαγραφή
 11. Εδώ αγωνιούμε εμείς που έχουμε πολύ μεγάλα παιδιά...πόσο μάλλον εσύ με τα πιτσιρικάκια. Είναι τόσο διαφορετική η εποχή που μεγαλώνουν που δεν ξέρεις από που να τα προστατέψεις και πως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά και οι ηλικίες που είναι τα δικά σου ιδίως η φοιτήτρια εγκυμονούν τους κινδύνους τους! Ποτε δεν ησυχάζεις, το έχω καταλάβει από τους δικούς μου που κοντεύω τα σαράντα και ακόμη αγωνιούν ακομη και αν με βλέπουν λίγο σκυθρωπή

   Διαγραφή
 12. Είμαι φοβιτσιάρα, είμαι υπερβολική και τους μιλάω για τους κινδύνους που υπάρχουν από μωρά. Κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν είναι μικρό ένα παιδί για να το ετοιμάσεις για τον έξω κόσμο. Πόσο μάλλον όταν τα πιο δυσάρεστα συμβάντα αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχως έχουμε και εμείς άσχημα συμβάντα στον περίγυρο...
   Μιλάς μιλάς μιλάς και εύχεσαι κάτι να πιάσει τόπο, και παρακολουθείς διακριτικά και αδιάκριτα! Κανεις δεν παίζει με την ασφάλεια του παιδιού του, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε γιατί τόσο ακούμε να γίνονται, πολλά δε από τους ίδιους τους γονείς! τραγικό!

   Διαγραφή
 13. Αχ προσπαθώ να του το μεταδώσω να μπορεί να προστατευτεί όταν χρειαστεί αλλά πάλι φοβάμαι γιατί είναι αθώα και δεν ξέρω αν θα καταλάβουν το κακό που έρχεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ένα άρθρο με όλη την πληροφορία συγκεντρωμένη! Νομίζω θα το τυπώσω να το διαβάζω ξανά και ξανά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολυ χρησιμη η αναρτηση σου!!! Καλημερα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πρακτικά και σωστά. Και δεν πρέπει να μας τρομάζουν εμάς τους γονείς και ούτε να διστάζουμε να θίξουμε θέματα στο παιδί μήπως φοβηθεί. Όλα πρέπει να λέγονται, χωρίς τρομοκρατία και υπερβολές. Αλλά κυρίως εμείς οι γονείς να είμαστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε. Και επειδή έχω μεγαλύτερα παιδιά και τις έχω περάσει αυτές τις φάσεις, τελικά ότι τους λέμε ξανά και ξανά εντυπώνεται στο μυαλό τους, ακόμη και αν εκείνη την ώρα δείχνουν να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

  Φιλιά
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Παρά πολύ πρακτικά και σωστά ολα, αυθόρμητα μου έγιναν εικόνες αυτά που περιγράφεις και ανατρίχιασα. Θυμήθηκα και ένα περιστατικό που είχα το καλοκαίρι. Βρίσκομαι σε παραλία με παρά πολύ κόσμο, με πλησιάζει ένα αγοράκι γύρο στα 7 ενώ έπαιζα με την Ειρηνη και μου λέει μήπως μπορείτε να πάρετε τηλ τον μπαμπά μου γιατί δεν τους βρίσκω! Γιατί άραγε διάλεξε εμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. νομίζω πως δεν έχεις παραλείψει τίποτα, Μάχη μου, πολύ ολοκληρωμέη ανάρτηση!

  θα πω μια σκέψη μου: μου φαίνεται δύσκολο να "υποπτεύω" τα παιδιά μου για πολλά πράγματα, σε μια τόσο τρυφερή ηλικία.. αλλά δυστυχώς είναι αναγκαίο να γίνει...

  φιλιά πολλά,
  Αλεξία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι όπως το λες: δύσκολο αλλά αναγκαίο, δυστυχώς ζούμε σε πολύ άσχημους καιρούς που όλο μας επιβεβαίωνουν ότι η παιδική ηλικία κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή. Μακάρι να μην είχε λόγο ύπαρξης αυτή η ανάρτηση αλλά δυστυχώς όσα ακούμε και βιώνουμε μας διαψεύδουν.

   Διαγραφή
 19. Το να μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας να εκφραστούν όπως θέλουν νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο λάθος μας...."δωσε ένα φιλάκι στον θειο" "πες συγνωμη" ειναι ατακες που βάζουν το παιδι στην διαδικασία να παραμερίζει τα θελω του και αυτο ειναι κατι που δεν μπορει να διαχειρηστει αναλογα τις καταστασεις.Δεν θα δώσει φιλάκι γιατι δεν θελει...και γνωρίζοντας οτι οταν νιώθει πως δεν θελει μπορει να το εκφρασει,ισως ειναι και σωτήριο σε μια επικίνδυνη κατασταση.
  Εγω θα συμπληρωσω στην υπεροχη αναρτηση σου κατι που λέω στην κόρη μου..."η μαμα και ο μπαμπας ειναι αρκετα δυνατοι ώστε να υπερασπιστουν τον εαυτο τους..οποιος σου πει να κανεις κατι που δεν θέλεις αλλιως θα βλάψει την μαμα και τον μπαμπα να ξερεις οτι σου λεει ψέματα.δεν μπορει κανεις να μας πειραξει"
  Δυστυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει,και αυτό που μου έλεγε η μαμά μου "μην μιλάς σε αγνώστους" δεν ισχύει πια...συνήθως οι γνωστοί ειναι οι επικίνδυνοι...υπέροχη αρνάτηση Μαχη πραγματικά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που λες για τα φιλιά και τα λοιπά! να μην σου τύχει είναι, αλλα ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε!

   Διαγραφή
 20. Αχ Μάχη μου το να έχεις τα μάτια σου τετρακόσια ώρες ώρες νομίζω ότι δεν φτάνει! Κι εγω τους μιλάω κατά καιρούς για όλα όσα αναφέρει αλλά πραγματικα πιστεύω στο "να μη συμβεί το κακό"? Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Φιλιαααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...