7.8.15

Τι πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές?

Ναι ξέρω!
Πλησιάζει η πολυπόθητη άδεια και καιρό πριν αδημονείς και έχεις ξεκινήσει όνειρα για βουτιές και ατελείωτες παραλίες! Ραχάτι, ύπνο, βόλτες στο ηλιοβασίλεμα και βραδινά μπάνια στο φως του φεγγαριού! Όλες σου οι ελπίδες και τα όνειρα στριμωγμένα στις 7-10 μέρες καλοκαιρινής άδειας...

Και όταν οι μέρες πλησιάζουν, το μόνο που σκέφτεσαι, τσεκάρεις και προγραμματίζεις είναι τι θα βάλεις στη βαλίτσα σου, ποιο μαγιό σου ταιριάζει καλύτερα, πόσους βαθμούς προστασίας θα έχει το αντιηλιακό...

Όμως στάσου...κάτι αφήνεις πίσω, κάτι πολύ σημαντικό για τις υπόλοιπες 355 μέρες της ζωής σου! Το σπίτι σου, το βιό σου, τους κόπους σου! Αυτά πρέπει να έχεις διασφαλισμένα πρώτα για να αποφύγεις -στο μέτρο του δυνατού- δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την επιστροφή σου!

                                                                            photo credits

Τι κάνουμε λοιπόν πριν φύγουμε για διακοπές? Τι ελέγχουμε?

Κάποιος στο ''πόδι'' μου
Το σημαντικότερο ίσως στις μέρες μας είναι το σπίτι να μην δείχνει ακατοίκητο! Να δείχνει, ακόμη και εν την απουσία σου, ότι κάποιος είναι μέσα, ότι κάποιος πηγαινοέρχεται σε ανύποπτες χρονικές στιγμές. 
- Αν είσαι από τους τυχερούς όπως εγώ, που μένει σε οικογενειακή πολυκατοικία, αν είναι δυνατόν, κανονίστε τις άδειες σας έτσι ώστε το οίκημα να μην μένει ποτέ μόνο του! Στα όσα χρόνια είμαι παντρεμένη και φεύγουμε για διακοπές ποτέ μα ποτέ το σπίτι δεν έχει μείνει μόνο του. Κανονίζουμε έτσι τις άδειες μας ώστε όλο και κάποιοι να είναι εκεί. Και όχι μόνο είναι εκεί, αλλά πολλές φορές κοιμόμαστε ο ένας στο σπίτι του άλλου. 
- Αν πάλι δεν έχεις αυτή την τύχη, ζήτησε από έναν γείτονα που εμπιστεύεσαι να πηγαίνει από το σπίτι σου. Θα τον χρειαστείς για να δείχνει το σπίτι κατοικίσιμο, για να σου ποτίζει τα φυτά, για να αφήνει κάποιο φως ανοικτό τα βράδια. Φυσικά προσφέρσου να κάνεις το ίδιο όταν θα λείπει και εκείνος για διακοπές.
- Αν πάλι δεν έχεις κάποιον, συγγενή ή γείτονα, υπάρχουν στο εμπόριο τόσο συστήματα αυτόματου ποτίσματος όσο και χρονοδιακόπτες για να ανάβουν κάποια φώτα αυτόματα.
- Αν πάλι έχεις προνοήσει και έχεις βάλει συναγερμό, καλό είναι να ενημερώσεις την αντίστοιχη εταιρεία για τις ημέρες της απουσίας σου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο εμπιστοσύνης που θα έχει κλειδιά του σπιτιού και φυσικά τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

Προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές
- Αν δεν έχεις ηλιακό και χρησιμοποιείς συμβατικό θερμοσίφωνα έλεγξε ότι τον έχεις κλείσει.
- Τσέκαρε όλες τις συσκευές ότι είναι κλειστές και όχι απλά stand by με το φωτάκι να αναβοσβήνει. Δεν θες δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την επιστροφή και με τις αλλαγές τάσης της ΔΕΗ ποτέ δεν ξέρεις. Το λιγότερο είναι να καεί η συσκευή, το περισσότερο να πάρει φωτιά το σπίτι! Το καλύτερο είναι να βγάζεις τις συσκευές που δεν θα χρησιμοποιηθούν από την πρίζα, εκτός φυσικά από το ψυγείο και κανένα λαμπατέρ που θα ανάβει αυτόματα ή άλλος για εσένα.

Όχι σκουπίδια μέσα στο σπίτι
- Άδειασε όλα τα σκουπίδια πριν φύγεις! πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή το σπίτι σου θα μυρίζει σαν χωματερή μόλις επιστρέψεις, θα αναπτυχθούν και διάφορα βακτηρίδια κάνοντας το σπίτι σου εστία μικροβίων.
- Άδειασε επίσης και το ψυγείο σου! Ιδίως αν λείψεις για πολλές μέρες δεν υπάρχει περίπτωση να φας οτιδήποτε μέσα από εκεί!
- Τσέκαρε τα ντουλάπια σου για ευαίσθητα προιόντα! Συσκευασμένα που θα λήξουν τις ημέρες της απουσίας σου, χάρισέ τα, επίσης τα ευαίσθητα για μαμούνια ζυμαρικά και αλεύρια, τοποθέτησε τα μέσα στο ψυγείο.

Το σπίτι σου δεν είναι θησαυροφυλάκιο!
Μην αφήνεις χρήματα και τιμαλφή μέσα στο σπίτι, δεν είναι ούτε θησαυροφυλάκιο ούτε τραπεζική θυρίδα! Πάρε τα μετρητά όλα μαζί σου και άφησε τα κοσμήματα αξίας σε κάποιον άλλον! Ποτέ δεν αφήνω χρήματα, ούτε σημαντικά χρυσαφικά (του γάμου μου, των παιδιών μου) στο σπίτι! Ναι οκ θα βρουν να πάρουν τηλεοράσεις κλπ, αλλά αν μου πάρουν τα βαπτιστικά των παιδιών μου, κανείς και με τίποτα δεν μπορεί να μου τα αντικαταστήσει!

Όσο για τα μετρητά, φρόντισε να τα πάρεις μαζι σου, να βγάλεις τόσα όσα χρειάζεσαι και να τα έχεις μαζί σου, καθώς και την κάρτα σου για τυχόν έκτακτα περιστατικά! Αν τώρα έχεις καταφέρει και έχεις πολλά μετρητά, λόγω και των τραπεζικών συνθηκών που επικρατούν, φρόντισε να πληρώσεις τυχόν λογαριασμούς πριν φύγεις ώστε και ήσυχος να είσαι και να μην κουβαλάς έξτρα χρήμα μαζί σου. 

Προσοχή στα social media
Ναι ξέρω, για κάποιους είναι δελεαστικό να ποστάρουν selfies από καταγάλανες παραλίες, να κάνουν check in στο αστεράτο θέρετρο που παραθερίζουν και όλα αυτά τα ''ωραία'' αλλά κανείς δεν σου εγγυάται ότι όλο το κοινό που σε ακολουθεί είναι αμέμπτου ηθικής! Μην δίνεις στίγμα για το ότι λείπεις και είσαι χιλιόμετα μακριά από το σπίτι σου, κοινώς μη βγάζεις τα μάτια σου μόνος σου! Και μη μου πεις ότι ποιος από αυτούς ξέρει την δνση του σπιτιού σου, γιατί δεν ξέρεις πόσοι απο την περιοχή σου σε ακολουθούν!

Τέλος, πριν φύγεις τσέκαρε όλο τα πορτοπαράθυρα, να είναι κλειδωμένα, μεγάλη προσοχή σε πίσω πόρτες και παράθυρα που βλέπουν σε φωταγωγούς, που πάντα τα θεωρούμε πιο ασφαλή και τα αφήνουμε ανοικτά για να ....αερίζεται το μπάνιο!!!

Εσείς έχετε να προτείνετε κανένα καλό tip?

Άντε και καλές μας βουτιές! Και προσοχή στο δρόμο έτσι???

 

13 σχόλια:

 1. Πολύ χρήσιμα τιπς, θα τα έχω κατά νου για την επόμενη φορά.... Αυτό με τα social media δύσκολο να το ακολουθήσω αν και έχει μία πολύ σωστή λογική !!! Φιλιά πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολυ χρησιμες οι συμβουλές σου Μάχη! και αυτο που λες για τα social media είναι πολλοί που δεν το σκέφτονται και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο! καλες διακοπές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, αυτο με τα social media, που αν δεν το ακολουθήσεις αναιρείς πολλά από τα παραπάνω. Ποτέ δεν έδωσα στίγμα για το που είμαι και πόσο θα λείψω, ακόμη και στα παιδιά μου το έχω περάσει αυτό, πολύ δε περισσότερο τώρα με τις συνθήκες που ζούμε. Πολύ χρήσιμες συμβουλές γιατί πάνω στην φούρια της αναχώρησης όλο και κάτι μπορείς να παραλείψεις. Καλά να περάσετε εύχομαι Μάχη μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν νομίζω πως έχω να προσθέσω κάτι, πάντως σίγουρα δεν θα αφαιρούσα το παραμικρό!
  Όλες οι συμβουλές/παρατηρήσεις σου είναι... to the point!!!
  ;-)
  ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολυ εύστοχες οι συμβουλες σου Μάχη μου!! Καποιες τις κανοιυμε κι εμεις.. Ιδιως αυτο με τα φυτα και τα φωτα.. και τα σκουπίδια... Αυτο με τα κοσμηματα δεν κανω αλλα θα το κανω την επομενη φορα οπωσδηποτε!! πολλα φιλια και καλες διακοπες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οργανωτική κ συγκροτημενη :) καλες διακοπες κουκλα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολλά φιλιά και καλές διακοπές σε όλους μας! Όλα χρήσιμα!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εύγε και μπράβο Μάχη! Πλήρης και περιεκτική η ανάρτησή σου, να προσθέσω μόνο ένα : κλείνουμε την κεντρική βάνα του νερού, μην γίνει τίποτα και βρούμε πισίνα στο σπίτι γυρίζοντας. Φιλάκια πολλά και καλά να περάσουμε ότι και να κάνει ο καθένας μας φέτος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τέλειες συμβουλές!!!!
  Καλό καλοκαίρι να έχουμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ακόμη κι αν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε, πάντα βρίσκουμε καινούργιες και πολύ χρήσιμες συμβουλές σε τέτοια άρθρα!
  Φιλιά σε όλες και καλές διακοπές να έχουμε

  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όμορφες οι συμβουλές σου
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αν και οι διακοπές τελείωσαν η ανάρτηση σου είναι χρησιμότατη Μάχη μου! Ειδικά αυτά που γράφεις για τα social media! Θέλει πολύ προσοχή το θέμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...