22.9.12

Δημιουργική απασχόληση παιδιού!

Καλησπέρα!

έλειψα λίγο αυτή την εβδομάδα αλλά δύσκολα τα πράγματα αν είσαι εργαζόμενη, μαμά, νοικοκυρά και σύζυγος. Τα ξέρετε άλλωστε!

Τις τελευταίες μέρες έψαχνα να βρω τρόπους να κρατάω απασχολημένη δημιουργικά την ταλιμπανούλα. Πέρα από μια έρευνα που έκανα για διάφορες δραστηριότητες για το χειμώνα, ήθελα να της φτιάξω και κάποια πράγματα που θα χρησιμοποιούμε όταν θα είμαστε στο σπίτι και ιδιαίτερα τις ''δύσκολες στιγμές''. Ξέρετε, εκείνες τις στιγμές, που κάθε παιδί -ναι ναι, ακόμα και το δικό σου αγγελούδι- μεταμορφώνεται από ''γλυκοκουταλίτσα'' σε ''ταλιμπάν'' σκέτο! Και εσύ να κρατάς την αναπνοή σου και να μετράς μέχρι το δέκα για να μην εκραγείς! 

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες, αυτές οι στιγμές αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Σαν να μου φαίνεται ότι η ταλιμπανούλα, -θες γιατί είναι μοναχοπαίδι, θες γιατί ήρθε μετά από κόπο- έχει κακομάθει (γενικά και αόριστα κακομάθει, ειδικά και οριστικά: εγώ την έχω κακομάθει και τώρα τα λούζομαι!)

Είχα δει παλιότερα σε ξένα blogs τα λεγόμενα quiet books (ήσυχα βιβλία) τα οποία έφτιαχναν οι μαμάδες για να κρατούν ήσυχα και απασχολημένα τα παιδάκια τους ιδιαίτερα σε ταξίδια και μακρινές αποστάσεις. Είχα δοκιμάσει κάτι τέτοιο παλιότερα αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι τώρα έψαχνα κάτι διαφορετικό, που ναι μεν θα χρησιμοποιείται σε περιστάσεις έντονης μουρμουρίασης αλλά θα συνδυάζει και με κάποιο τρόπο την εκμάθηση των χρωμάτων γιατί αυτά προσπαθούμε να μάθουμε τώρα και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε λίγο.

Αυτό που σκέφτηκα αρχικά ήταν να τυπώσω κάποια σχήματα και να τα βάψω με χρώματα ώστε να αρχίσουμε να συνδέουμε το κάθε χρώμα με το όνομα του. Όμως αυτό ήταν κάτι που έτσι και αλλιώς κάναμε με αντίστοιχα παραμύθια και dvds. Και εκεί κάπου ήρθε μια άλλη ιδέα:  έφτιαξα ένα κύκλο χωρισμένο σε τέσσερα μέρη -βασικά τον έχει έτοιμο το word- και τον εκτύπωσα. Τον έβαψα με τέσσερα διαφορετικά χρώματα και .... έτρεξα στην απλώστρα μου. Βρήκα τέσσερα αντίστοιχα μανταλάκια και αυτό ήταν! Το ζητούμενο τώρα είναι να αντιστοιχεί το κάθε μανταλάκι με το τεταρτημόριο του αντίστοιχου χρώματος! Έτσι θα έχουμε και θεωρία και πράξη ταυτόχρονα!
Η σκέψη προχώρησε και λίγο παραπέρα. Ένα κουτί από γάλα σκόνη που είχε ξεμείνει, κάποια συρματάκια καθαρισμού πίπας χρωματιστά και η έμπνευση σε σχέση με τα χρώματα δεν άργησε και πάλι! Πήρα το καπάκι από το κουτί και με την βοήθεια ενός ξυραφιού έκανα έξι εγκοπές. Στην συνέχεια εκτύπωσα στρογγυλές φατσούλες που έβαψα με χρώματα και τις κόλλησα πάνω από κάθε εγκοπή. Πήρα τα συρματάκια καθαρισμού πίπας, τα δίπλωσα στη μέση προσέχοντας να τυλίξω και τα άκρα τους για να μην έχουμε ατυχήματα, έντυσα και το κουτί με ένα χαρτί περιτυλίγματος που αρέσει ιδιαίτερα στην ταλιμπανούλα και έτσι απλά θα έχουμε μια ακόμα δημιουργική δραστηριότητα. Στόχος και πάλι να αντιστοιχήσει το κάθε χρώμα από τα συρματάκια καθαρισμού με το χρώμα της φατσούλας της κάθε εγκοπής πάνω στο καπάκι! 
Αντί για συρματάκια καθαρισμού πίπας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστά καλαμάκια , αυτή ήταν άλλωστε η αρχική μου σκέψη αλλά δεν είχα καλαμάκια στα χρώματα που ήθελα.Επίσης για να δώσω και μια ακόμα εναλλακτική λειτουργία σε αυτό το παιχνίδι, έβαλα μέσα στο κουτί χάντρες που αντιστοιχούν σε χρώμα με τα συρματάκια. Έτσι θα μπορούμε να περάσουμε στο πράσινο συρματάκι τις πράσινες χαντρούλες, στο κόκκινο τις κόκκινες κλπ.Το τρίτο μας παιχνίδι είναι το ''Κέντημα για μικρά χεράκια'' που είχαμε δει εδώ!

Να και η δικιά μας εκδοχή:Μόνο που επειδή ακόμα και η παιδική πλαστική βελόνα, μου φάνηκε επικίνδυνη για την δικιά μας ηλικία, έπιασα το νήμα με ένα τσιμπιδάκι της ταλιμπανούλας. Νομίζω ότι έτσι είναι πιο ασφαλές αν και για να πω την αλήθεια η συγκεκριμένη απασχόληση μου φαίνεται λίγο δύσκολη για ένα παιδάκι 18 μηνών, είπα ωστόσο ότι δεν χάνω τίποτα να δοκιμάσουμε και αν της αρέσει έχει καλώς!

Συνέχεια είχε η κυριά κουκουβάγια! Ποια είναι αυτή?

Προ ημερών είχα δει ένα πατρόν για κουτάκι κουκουβάγιας και μου άρεσε πάρα πολύ όμως μέσα στην εβδομάδα που χρόνος να  το φτιάξω συν ότι δεν είχα και τα απαραίτητα χαρτιά και χαρτόνια και δεν προλάβαινα να βγω για τέτοιου είδους ψώνια. Το κουτάκι είναι ιδανικό για μικρά κεράσματα σε παιδάκια κυρίως σε πάρτι.

Είχα εκτυπώσει το πατρόν και παρότι δεν είχα προλάβει να πάρω τα απαραίτητα είπα να το δοκιμάσω με ότι χαρτιά μου είχαν απομείνει. Έτσι ξεκίνησα αποτυπώνοντας το περίγραμμα της κουκουβάγιας πάνω σε ένα χαρτόνι σακούλας (ναι ναι καλά διαβάσατε!), το οποίο αφού έκοψα, έντυσα με ένα απλό χαρτί περιτυλίγματος (ασχέτου χρώματος) με την βοήθεια της γνωστής κόλλας σε σπρει. Στην συνέχεια και πάλι από χαρτόνια χαρτοσακούλας έκοψα τα μάτια και τα συναφή και τα κόλλησα! Σκεφτόμουν αρχικά να βάλω στο κουτάκι κουκουβάγια μέσα σε μεμβράνη διάφορα μπισκοτάκια ώστε να της τα δίνω μαζί με τα παραπάνω παιχνίδια - δραστηριότητες αλλά τελικά απογοητεύτηκα από το μικρό μέγεθος του και θα βάλω μέσα κάτι αυτοκόλλητα που αρέσουν πολύ στην μικρή.
Για όσες θέλετε να το φτιάξετε, το πατρόν το βρήκα εδώ!

Αφού έφτιαξα τα παραπάνω, πρόσθεσα και κηρομπογιές, λευκές κόλλες και αυτοκόλλητα και τα συγκέντρωσα όλα μαζί! Διάλεξα και ένα ευρύχωρο κουτί, το έντυσα (παλιά μου τέχνη..) του πέρασα και κορδέλες για χερούλια (ε να κάνω και κάτι διαφορετικό σε αυτό το κουτί), το ονομάτισα και έτοιμο το κουτί ηρεμίας μας!!!


Τώρα κατά πόσο θα την κρατήσει ήρεμη και απασχολημένη είναι ένα θέμα!
Κατά πόσο θα βοηθήσει να μάθουμε τα χρώματα είναι επίσης ένα θέμα!!
Ωστόσο  νομίζω ότι για τον κόπο μου και μόνο και σαν σκέψη αλλά και σαν εκτέλεση αξίζει να δοκιμάσω!

Επίσης πιστεύω ότι για να έχει αποτέλεσμα από άποψη ηρεμίας ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει:

- το κουτί / βιβλίο / τσάντα ή ό,τι τελοσπάντων χρησιμοποιούμε, να μην είναι σε κοινή θέα καθώς το μάτι του παιδιού το συνηθίζει και το βαριέται όπως τόσα και τόσα ακριβά παιχνίδια με αποτέλεσμα μετά από λίγο να μην του δίνει καμία σημασία. Θα πρέπει να κάνει τις εμφάνιση του μόνο στις δύσκολες στιγμές ή όταν απλά θέλουμε να εξασκηθούμε στα χρώματα παίζοντας!

- να διαφοροποιείται έστω και λίγο το περιεχόμενο του κάθε φορά! να κρατάμε ζωντανή την λαχτάρα του παιδιού να ξαναδεί το κουτί για να δει κάθε φορά ποια θα είναι η έκπληξη. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, άλλωστε όπως έχετε δει, τα περισσότερα πράγματα τα φτιάχνω από είδη και υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Μπορούμε  να προσθέσουμε αντί για κηρομπογιές ξυλομπογιές την επόμενη φορά, ή εκτυπωμένες σελίδες έτοιμες για ζωγράφισμα ή χρωματιστά ξυλάκια σαν αυτά που μαθαίναμε να μετράμε κλπ.

Επανόρθωσα για την απουσία, δεν νομίζετε???

Καλό και ήσυχο σαββατοκύριακο να χουμε!


8 σχόλια:

 1. Μια χαρά τα κατάφερες όλα! Πολύ μου άρεσε ο κύκλος με τα μανταλάκια και η κουκουβάγια βέβαια! Το λουλουδάτο χαρτί που την έντυσες είναι τέλειο, έτσι μας αρέσουν εμάς οι κουκουβάγιες..εναλλακτικές!
  Έχεις τώρα ολόκληρο κουτί ηρεμίας, μακάρι να πιάσει τόπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Hello from France
  I am very happy to welcome you!
  Your blog has been accepted in GREECE a minute!
  We ask you to follow the blog "Directory"
  Following our blog will gives you twice as many possibilities of visits to your blog!
  Thank you for your understanding.
  On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
  Invite your friends to join us in the "directory"!
  The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
  photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
  We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
  The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
  You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
  This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
  SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
  So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
  *** I am in the directory come join me! http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ ***
  You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
  Your blog is in the list GREECE and I hope this list will grow very quickly
  Regards
  Chris
  We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/24/1203240217091250289621842.png
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/26/1203260602581250289633006.gif

  If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
  I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?

  WE ASK YOU TO FOLLOW OUR BLOG "DIRECTORY"

  New on the site
  Ranking of Countries
  Invite your friends know made ??
  the website to raise your ranking in the Country

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι τέλειο!! Ελπίζω να πιάσει το κουτί ηρεμίας και η ταλιμπανούλα σου να μετατρέπεται σε αγγελούδι! χιχι!
  Καλή σου ημέρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αχ Μάχη!! πόσο ενέργεια χρειάζεσαι για όλα αυτά που κάνεις εισαι άξια και γλυκιά μανούλα ,από όλα κράτησα τον κύκλο με τα χρώματα !!!! Ε που θα πάει δεν θα μεγαλώσει και η 'Αλκηστη θα της το φτιάξω!!!!Να'σαι καλά και να'χεις μια ευχάριστη εβδομάδα ,μαμά της ταλιμπανούλας!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ όμορφο το blog σου με πολύ ωραίες ιδέες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια! Οσο αφορά το κουτι ηρεμίας, αυτο που της κεντρισε το ενδιαφερον περισσοτερο απο τα υπολοιπα και επαιξε αρκετα ηταν το κουτι απο την σκονη γαλατος με τα χρωματιστα συρματακια και τις χαντρουλες. Ασχοληθηκε αρκετη ωρα με αυτο! Μετα από καποιο σημειο ομως έγινε πιο εναλλακτικη απο την μαμα της: πηρε το κουτι που της καλαρεσε με τα χερουλια απο κορδελες, το αδειασε, εβαλε μεσα ενα πανακι της και το εκανε κρεβατι για το νινι της. Ολο το σκ γυρναγε με το κουτι κολλημενο στο χερι και το νινι να κοιμαται μεσα!
  Ηρεμια δεν μπορω να πω οτι βρηκα καθως ηθελε συνεχως να παιζουμε μαζι......μηπως να φτιαξω κανα κουτι με βιταμινες και λεξοτανιλ για μενα???!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...