2.7.12

Τρόποι υπολογισμού γόνιμων ημερώνΗ προσπάθεια για τεκνοποίηση είναι μια διαδικασία που αργά ή γρήγορα οι περισσότερες γυναίκες περνούν. Ευτυχώς στην προσπάθεια αυτή, οι γυναίκες έχουμε διάφορα βοηθήματα ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας γρηγορότερα. Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να εντοπίσει τις γόνιμες μέρες της ώστε να επισπεύσει μια επιθυμητή εγκυμοσύνη. Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε κατά νου είναι ότι για κανέναν λόγο δεν χρησιμοποιούμε τους παρακάτω τρόπους ως μεθόδους αντισύλληψης!! Είναι αρωγοί μας για να επιτύχουμε μια επιθυμητή εγκυμοσύνη, σε καμιά όμως περίπτωση ή μη συνεύρεση τις επίμαχες μέρες δεν μας προφυλάσσει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:


Κατά την διάρκεια κάθε κύκλου της γυναίκας πραγματοποιείται μια ωορρηξία. 
Ωορρηξία είναι η απελευθέρωση του ώριμου πλέον ωαρίου από τις ωοθήκες της γυναίκας.

Σύλληψη πραγματοποιείται όταν το απελευθερωμένο ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο.

Λάβετε υπόψη σας ότι η διάρκεια ζωής ενός σπερματοζωαρίου είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ωαρίου. Έτσι ενώ το καημένο το ωάριο ζεί μόνο γύρω στις 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του, το σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει και για 4 μέρες μέσα στο γυναικείο σώμα. Το φαινόμενο αυτό επιμηκύνει την περίοδο των γόνιμων ημερών με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται συλλήψεις ακόμα και αν η επαφή έλαβε χώρα αρκετές μέρες πριν την ωορρηξία. Γενικότερα η γόνιμη περίοδος μιας γυναίκας ξεκινάει 4 μέρες πριν την ωορρηξία της και τελειώνει την επόμενη της ωορρηξίας της, σύνολο δηλαδή περίπου 5 μέρες.


Πώς μπορούμε όμως να εντοπίσουμε τις γόνιμες μέρες μας αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;


Μια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει και να προσδιορίσει την ημέρα ωορρηξίας της με τους παρακάτω τρόπους:
1. Υπολογισμός βάση του κύκλου της
2. Μετρώντας την θερμοκρασία του σώματός της
3. Μετρώντας την ωχρινοτρόπο ορμόνη της (LH)
4. Με παρατήρηση της τραχηλικής βλέννης της
5. Με υπερηχογράφημα στον γιατρό της


1. Υπολογισμός βάση του κύκλου περιόδου


Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε:
α) την διάρκεια του κύκλου μας
β) την ημερομηνία περιόδου μας


Σημειώνουμε ότι ο κύκλος είναι το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου μας μέχρι και την προηγούμενη μέρα της επόμενης περιόδου. 

Μπερδεμένο εε;;; Καθόλου! 

Αν πχ. ''αδιαθετήσαμε'' στις 28/5/2012 και η επόμενη περίοδός μας ήρθε στις 30/6/2012, ο κύκλος μας περιλαμβάνει τις μέρες από 28/5/2012 μέχρι και 29/6/2012, δηλαδή 32 ημέρες. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται γιατί δεν έχουν όλες οι γυναίκες κύκλο 28 ημερών που θεωρείται και ο πιο ''φυσιολογικός'' και συνηθισμένος.

Για να επανέλθουμε στον υπολογισμό μας, όση και αν είναι η διάρκεια του κύκλου σας, η ωορρηξία πραγματοποιείται 14 μέρες πριν από την ημερομηνία της αναμενόμενης επόμενης περιόδου. 
Γενικότερα ισχύει:

Διάρκεια κύκλου - 14 ημέρες = ημερομηνία ωορρηξίας


Έτσι στο παράδειγμα μας, μια γυναίκα που ''αδιαθέτησε'' στις 28/5/2012 και ο κύκλος της έχει διάρκεια 32 ημέρες, θα κάνει ωορρηξία στις 18 ημέρες, μετρώντας τις μέρες από την πρώτη ημέρα που έχει περίοδο καθώς αυτή είναι η αρχή του κύκλου της.

32 ημέρες η διάρκεια κύκλου - 14 ημέρες = 18η μέρα η ωορρηξία της


και με ημερομηνίες:
28/5/2012 η πρώτη μέρα του κύκλου + 18 ημέρες = 15/6/2012 είναι η ημερομηνία της ωορρηξίας της


Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μέθοδος αυτή βοηθά γυναίκες με σταθερό κύκλο και ότι χρειάζεται να είστε λίγο ''οργανωμένη'' υποψήφια μαμά, υπό την έννοια ότι τηρείτε κάποιο ημερολόγιο για τις περιόδους σας ώστε να υπολογίσετε την διάρκεια του κύκλου σας έστω και κατά μέσο όρο.


Για την ιστορία πάντως, με αυτή την μέθοδο η υποφαινόμενη έμεινε έγκυος 3 φορές (το ότι έχει ένα μόνο παιδάκι... σε άλλη ανάρτηση...)


2. Μετρώντας την θερμοκρασία του σώματος


Για να καταλάβουμε την μέθοδο αυτή θα πρέπει πρώτα να  καταλάβουμε πως λειτουργεί η θερμοκρασία του σώματός μας μέσα σε έναν κύκλο.
Όλοι μας έχουμε μια βασική θερμοκρασία σώματος. Αυτή είναι η θερμοκρασία που έχει ένα ξεκούραστο σώμα, το πρωί, πριν ακόμα σηκωθεί από το κρεββάτι. 

Η θερμοκρασία του σώματός μας διαφοροποιείται κατά την διάρκεια του κύκλου μας. Πριν από την ωορρηξία, παρουσιάζει διακυμάνσεις της τάξεως του 0,1 C αλλά αμέσως μετά από αυτήν, αυξάνεται τουλάχιστον κατά 0,2 βαθμούς και παραμένει αυξημένη μέχρι την επόμενη περίοδό μας. 

Αν λοιπόν μετράμε την θερμοκρασία μας καθημερινά πρωινή ώρα, ξεκούραστες και πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι, ξεκινώντας τις μετρήσεις από την  πρώτη ημέρα του κύκλου μας, θα διαπιστώσουμε ότι αρχικά έχει μικρές διακυμάνσεις, έπειτα και μια μέρα πριν από την ωορρηξία μειώνεται αισθητά ενώ αμέσως μετά από την ωορρηξία αυξάνεται κατακόρυφα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι να αδιαθετήσουμε ξανά. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια της αύξησης της προγεστερόνης που αρχίζει να αναπτύσσεται.


Στην περίπτωση αυτής της μεθόδου, ουσιαστικά μαθαίνετε ότι έχει συντελεστεί ωορρηξία, μια μέρα αργότερα, δηλαδή την επομένη εφόσον τότε καταγράφεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, το ωάριο παραμένει διαθέσιμο προς γονιμοποίηση σχεδόν για ένα 24ωρο, επομένως και αυτή η μέρα θεωρείται άκρως γόνιμη.

Για να έχει αποτελέσματα η μέθοδος αυτή, θα πρέπει να καταγράφετε τις θερμοκρασίες σας ανελλιπώς κάθε πρωί, ξεκούραστες και πριν σηκωθείτε από το κρεββάτι.

Καλό θα είναι επίσης να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ακριβείας για το σκοπό αυτό, καθώς τα συμβατικά θερμόμετρα τείνουν να έχουν μικρές αποκλίσεις που όμως στην  περίπτωσή μας μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Σημειώστε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται όπως:
- σε γυναίκες που δεν είναι ξεκούραστες κατά την μέτρηση πχ. δουλεύουν βραδινή βάρδια
- σε γυναίκες που έχουν πυρετό ή ασθενούν 
- σε γυναίκες που για κάποιο λόγο λαμβάνουν προγεστερόνη

Προσωπικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ αυτή τη μέθοδο, αφενός γιατί την θεωρώ χρονοβόρα και κουραστική -ιδίως αν το πρωινό σου εγερτήριο είναι στις 6 το πρωί- και αφετέρου γιατί η ωορρηξία δεν μπορεί να προβλεφθεί από πριν, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας παρουσιάζεται την επόμενη μέρα. Και οκ, μπορεί να έχεις διαθέσιμη και εκείνη την μέρα σαν γόνιμη, ωστόσο και το σπέρμα δεν θέλει τον χρόνο του να φτάσει στον προορισμό του;;;


3. Μετρώντας την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH)


Η ωχρινοτρόπος ορμόνη είναι μια ορμόνη που, στην πλειονότητα των γυναικών, αυξάνεται 1-2 ημέρες προτού συντελεστεί η ωορρηξία. Για τον λόγο αυτό, η αύξηση της σημαίνει ουσιαστικά ότι μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες θα έχετε ωορρηξία.


Πώς γίνεται όμως η μέτρησή της;


Η μέτρησή της γίνεται είτε με ειδικά τέστ φαρμακείου, τα λεγόμενα τεστ ωορρηξίας, είτε με ειδική εξέταση σε εργαστήριο.
Τα τέστ ωορρηξίας είναι στην ουσία τέστ ούρων που ανιχνεύουν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στον οργανισμό. Μόλις τα επίπεδα αυξηθούν, το τέστ σου δίνει το σήμα για επαφές της επόμενες δυο μέρες. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τέτοια τεστς, που συνήθως περιέχουν 7 τεστς ανά πακέτο. Ωστόσο, επειδή τα τέστς των φαρμακείων είναι ιδιαίτερα τσουχτερά από θέμα τιμής, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση ηλεκτρονικά καθώς τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας οικονομικότερα χάρτινα τεστς. Δεν έχω προσωπική πείρα, απλά το αναφέρω μήπως, στης ακρίβειας και της κρίσης τον καιρό, ενδιαφέρει κάποιες από εσάς.


4. Με παρατήρηση της τραχηλικής βλέννης


Η τραχηλική βλέννη εκκρίνεται από τον τράχηλο της μήτρας και ο στόχος της είναι η προστασία του γυναικείου οργανισμού από μικρόβια και μολύνσεις.


Όπως συμβαίνει και με την θερμοκρασία του σώματός μας, έτσι και η τραχηλική βλέννη μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του κύκλου μας. Αμέσως μετά την περίοδό μας, που η γονιμότητά μας είναι στο ναδίρ, η τραχηλική βλέννη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όσο περνούν οι μέρες η τραχηλική βλέννη γίνεται ολοένα και πιο πηκτή και κολλώδης, ενώ αντίθετα κατά την διάρκεια των γόνιμων ημερών, η υφή της γίνεται διάφανη, πιο κρεμώδης και απλώνεται μεταξύ των δακτύλων του χεριού χωρίς να διασπάται. Η μεταμόρφωση αυτή συμβαίνει για να βοηθήσει ουσιαστικά το σπερματοζωάριο να διαπεράσει τον τράχηλο και να κατευθυνθεί προς το ωάριο.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει και ειδική εξέταση για τα ζευγάρια  που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας που εξετάζει την διαπεραστικότητα της τραχηλικής βλέννης.

Κατά την γνώμη μου είναι μια μέθοδος προσιτή σε κάθε γυναίκα η οποία όμως θα έχει εξοικειωθεί με το σώμα της και τις λειτουργίες του. Μια κοπέλα που διαβάζει για πρώτη φορά για την μέθοδο αυτή, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια εξάσκηση για κάποιους μήνες μέχρι να είναι σε θέση να παρατηρεί τις διαφορές στην υφή της βλέννης.

5. Με υπερηχογράφημα

Ο γιατρός μέσω κολπικού υπερηχογραφήματος, μετρά το θυλάκιο που περιέχει το ωάριο.  ''Όσο προχωρούν οι μέρες, το θυλάκιο μεγαλώνει εώς ότου φτάσει τα 17 με 20 mm. Μόλις το θυλάκιο φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, εκτιμάται ότι η ωορρηξία θα λάβει χώρα εντός του επόμενου 48ώρου.

Κατά την γνώμη μου η αξιοπιστότερη μέθοδος όλων. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα πράγματα!

3 σχόλια:

 1. Είχα καιρό να σ' επισκεφθώ κι εντυπωσιάστηκα με τις αλλαγές! Πολύ όμορφος ο χώρος σου Μάχη μου! Να περνάς καλά και να μου φιλήσεις τα ζουζούνια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρον αυτα που γραφεις....

  Φιλιά!

  από το πάρτυ του Μαμά σε κρίση!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρέπει να έχεις κανει φοβερή δουλεια για αυτή την ανάρτηση Μάχη μου, μεγάλη βοήθεια για όποια προσπαθεί να μείνει έγκυος! Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο παρτυ μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...